24 x vinkkiä ensikertalaiselle Balilla

Bali oli omalla bucket listallani todella pitkään, moni jopa ihmetteli että parin kuukauden takainen reissuni todella oli ensimmäinen matkani Balilla. Muistan istuneeni paikallisbussissa Intiassa vuosia sitten sitten uppoutuneena Elizabeth Gilbertin Eat Pray Love -kirjan tarinoihin Ubudista – jonain päivänä minä haluan samanlaisen seikkailun, ajattelin.

Ja nyt vuosia myöhemmin taksin renkaat rullasivat ubudilaisen joogaretriitin pihaan.

Vietin Balin matkalla kaksi viikkoa huhtikuussa aivan sadekauden lopulla. Kahdessa viikossa ehdin viettää yhden viikon joogaretriitillä Ubudissa The Yoga Barnissa, josta voit lukea täältä lisää. Joogaretriitin jälkeen vietin viikonlopun täydellisessä viiden tähden viidakkovillassa, josta hyppäsin kunnolla pois mukavuusalueeltani ja vietin kolme yötä paikallisen perheen luona kauempana kaikesta turismista. Matkan lopuksi vietin muutaman päivän vielä Canggulla ja myöhemmin sairastuttuani ja suunnitelmien muututtua ehdinhän minä viettää yhden yön Kutallakin.

Bali on monella tapaa helppo matkakohde yksinmatkaavalle naiselle, etenkin jos on ehtinyt jo reissaamaan muualla Aasiassa aiemmin. Halusin ensikertalaisena kuitenkin listata muutamia olennaisia huomioita ensimmäiseltä Balin matkaltani.

Bali: vinkit ensikertalaiselle

1.) Balilla ei ole julkista liikennettä

Helpoin tapa matkustaa Balilla on vuokrata skootteri ja moni Balilla matkannut tuttavani sanoi että kohteessa ei edes pärjää ilman omaa skootteria. Balilla ehdottomasti pärjää ilmakin skootteria. Itselläni ei ole ajokorttia ja vaikka sitä ei periaatteessa välttämättä kysytä missään, on typerää hengellään leikkimistä ajella skootterilla ilman liikennesääntöjen tuntemista.

Balilta löytyy takseja joka puolelta, mutta hinnasta kannattaa sopia tarkasti etukäteen. Suosittelen etukäteen kyselemään muilta matkailijoita vinkkejä hyvistä kuljettajista – minä voin suositella koko sydämeni pohjasta tuttavaani Wayania jos tarvitset kuljetusta tai tour guidea missä päin Balia tahansa.

Wayan toimii taksikuskina ja matkaoppaana, jonka kanssa voit räätälöidä erilaisia päivän tai useamman päivän toureja. Wayanin sivut löytyy täältä. Balilla asioidaan melkein kaikki asiat Whatsappin -välityksellä, joten voit laittaa Wayanille sitä kautta suoraan etukäteen viestiä ja sanoa minulta terveisiä: +62 858-5769-7899 Voit myös laitta minulle viestiä Instagramissa jos mikään mietityttää!

Paikalliset käyttävät Go-Jek -nimistä mobiilisovellusta, jolla voi tilata skootterikuskin Überin tapaan. Todellisuudessa tällaiset palvelut ovat nykyään kiellettyjä, vaikka ne periaatteessa ovatkin käytössä.

2.) Kaikki kommunikaatio tapahtuu Whatsappissä

Suomessakin Whatsapp on tuttu sovellus, mutta enemmän ystävien keskuudessa. Balilla saat jopa sairaalassa tehtyjen laboratoriotutkimusten tulokset Whatsapp-viestinä. Majoituksen varattua, saattaa omistaja viestitellä Whatsapissa ja esimerkiksi kuljettajiin ja tour guideihin saat parhaiten yhteyttä Whatsappin kautta.

3.) Balilaiset ovat ystävällisiä 

Olin jostain syystä varautunut henkisesti siihen, että kaikki yrittävät myydä jotain, kusettaa joka kulman takana ja omista laukuista tulisi todella pitää kiinni jotta niitä ei varastettaisi keskellä kirjasta päivää. Varovaisuus on tietenkin suotavaa ihan kaikkialla, mutta omat odotukseni odottautuivat silti vääriksi. Balilaiset ovat ystävällisimpiä ihmisiä mitä olen koskaan tavannut ja enimmäkseen todella hyvätahtoisia. Toki taksikuski voi huijata hinnassa tai yrittää myydä ylimääräistä, mutta se on selvää köyhemmässä maassa matkatessa. Yksin matkaillessani koin kuitenkin oloni koko aika turvalliseksi ja uskalsin luottaa jokaiseen tapaamaani ihmiseen melko huoletta, ihan eri tavalla kuin vaikkapa Thaimaassa.

bali

P3240839.jpg

4.) Sadekausikin on sopiva aika matkustaa Balilla

Jos minun pitäisi tarkemmin määrittää oman blogini niche, olisi se varmasti sadekausimatkailu Aasiassa. Sadekausi ei välttämättä ole paras matkustusajankohta jos käyt kerran vuodessa rantalomalla ruskettumassa, mutta muuten omasta mielestäni sadekausi on monessa paikkaa varsin hyvä aika matkustaa. Balilla sadekausi kestää suunnilleen lokakuusta huhtikuuhun. Balilla riittää turisteja ympäri vuoden, mutta sadekaudella tietenkin vähemmän kuin kuivalla kesäkaudella. Kuuma Balilla on ympäri vuoden.

Silloin kun sadekaudella sataa, sataa todella saavista, mutta se harvemmin kestää kokonaista päivää.

5.) Warungeista saa aitoa paikallista ruokaa

Moni nuori Balin matkailija näkee Balin ruokakulttuurin pelkkinä smoothie bowleina ja avokadoleipinä, koska Balista on tullut viime vuosien aikana jokaisen Instagrammaajan milleniaalin märkä päiväuni. Suuri osa tällaisista länkkärikahviloista on myös länkkärien tai muiden ulkomaalaisten omistamia ja suosittelen aina pyrkimään siihen että mahdollisimman suuri osa kuluttamastasi rahasta menee paikallisille ihmisille.

Löydät Balilta ravintoloita, joiden nimessä on sana 'Warung' ja tämä viittaa tavalliseen pieneen perheomisteiseen indonesialaiseen ravintolaan. Warungeja on joka puolella ja ruoka niissä on aina herkullista! Nasi Gorengin pitää tulla jossain kohtaa matkaasi korvista ulos, otherwise you aren't doing it right, haha.

bali ruokavinkit

6.) Kuta on balilainen painajainen

Harvoin haluan puhua negatiivisesti mistään matkakohteesta, koska jokainen paikka tarjoaa jollekin aina jotakin. Kuta ei kuulunut matkaohjelmaani, mutta sairastuttuani reissun loppuvaiheessa päädyin yhdeksi yöksi hotelliin Kuta Beachille. Hotellini oli toki hulppea, mutta Kutan kaduilla todella näkee sen ruman puolen siitä mitä turismi on pahimmillaan tehnyt balilaiselle kulttuurille ja luonnolle. Jos kaipaat lomaltasi halpaa kännäämistä hennatatuoitujen brittituristien ja halpojen sex on the beach -drinkkien parissa, this is just the place for you. Muutoin suositteleen matkustamaan ihan muualla. Kuta on balilaisten kesken pelätty 'ilmiö', johon toivotaan että turismi ei vie mitään muita alueita tällä upealla saarella.

7.) Kaikkea varten järjestetään seremonia

Ystäväni Wayan kertoi että Ubudissa ei ole juuri maanjäristyksiä, koska maanjäristyksien estämiseksi pidetään niin paljon seremonioita. Balilainen kulttuuri ja hindulainen uskonto ovat todella iso osa jokapäiväistä elämää kaikkialla Balilla. Aamuisin paikalliset asettelevat pieniä uhrilahjoja oviensa ja kauppojensa eteen.

Seremonian järjestäminen Balilla tuntuu olevan jotenkin ratkaisu ihan kaikelle, mikä voi tulla haasteeksi esimerkiksi kansainvälisessä kaupassa. Istuin Wayanin kanssa riisipellon kulmalla ja hän kertoi hurjia tarinoita jakartalaisista huijari-investoreista, joiden karkoittamiseksi pidettiin lähinnä seremonioita.

Nämä seremonia ovat kaunis perinne ja sain itsekin osallistua yhteen, jonka tarkoitus tosin ei minulle koskaan selvinnyt.

bali seremonia

8.) Ubud todella on meditaation ja joogan keskus

Kuten aiemmassa blogipostauksessani kerroin, Ubud on ollut Balin henkisyyden keskus jo tuhansia vuosia ennen turismia. Joogaa ja meditaatiota toki harrastetaan ympäri saarta, mutta kyllä Ubud on sen kaiken keskus edelleen ja se on osattu myös kaupallistaa. Itse viihdyin Ubudissa, mutta osakseen etenkin keskusta-alueilla oli jo vähän liikaa kristalleihinsa sonnustautuneita valaistuneita jogituristeja mandaloineen omaan makuuni.

Balilaiset uskovat henkien ja jumalten olevan läsnä erityisesti Ubudissa ja moni kokeekin tämän tuovan sen erikoisen energian ja vahvat kokemukset meditaatioharjoituksiin.

9.) Suurin osa upeista villoista on varattavissa Airbnb:n kautta

Moni haaveilee Balin lomalleen täydellisestä villamajoituksesta infinity pooleineen ja niitähän tältä saarelta löytyy. En suosittele välttämättä viettämään koko lomaa viiden tähden villan altaalla, mutta muutama yö luksusta rentouttaa aina. Suurin osa upeista villoista on helpoiten varattavissa Airbnb:n kautta. Jos haluat varmistaa että rahasi jää paikallisille, tutustu homestay -vaihtoehtoihin esimerkiksi TripAdvisorin kautta.

bali vinkit majoitus

10.) Internet toimii hyviin ja sitä saa halvalla

Helpoin tapa varmistaa hyvin toimiva internet matkan ajaksi on simkortin ostaminen omaan puhelimeen ja näin teen melkein kaikilla matkoillani Euroopan ulkopuolella muutenkin. Balilla simkorttia ja dataa saa melkein kaikkialta halvalla ja 4G kattaa hyvin suurimman osan saarta. Toki on hyvä muistaa, että kehittyvässä maassa ongelmia netin ja sähköjen kanssa on yleensä kuitenkin enemmän kuin kotona.

11.) Canggu on diginomadin paratiisi

Balin Canggulla kahvilat täyttyvät läppärityöläisistä australialaisista kookostensa ja komuchoidensa äärellä. Minulle jäi ristiriitainen olo Canggusta – samalla kun se on täydellinen paratiisi missä voisin hyvin nähdä asuvani, tuntuu se vähän jopa liikaa Indonesian päälle rakennetulta Byron Bay:ltä. Canggu on kuitenkin ihana, siellä on loputtomasti rantaviivaa surffarille ja auringonottajalle, kaikkialla on ihania kahviloita ja myös paikallisia warungeja. Yöelämää riittää, mutta ei yhtä mauttomalla tavalla kuin Kutalla. Jos viettäisin talven etätöissä Balilla, viettäisin sen todennäköisimmin Canggulla.

bali diginomadi

12.) Balilla on helppoa olla kasvissyöjä tai vegaani

Sain Instagramissa järkyttyneen kommentin 'eikö Balilla kaikki olekaan vegaaneja?' kun kuvasin videon sianverestä ja riisistä – ei, Balilla kaikki ei ole missään nimessä vegaaneja. Paikalliseen ruokakulttuuriin kuuluu sianliha ja kana vahvasti, mutta Balilla syödään myös paljon tofua ja tempeä – tosin paikallisten mielestä tempeh on köyhien ruoka, kovin herkullinen sellainen.

Joogaturismi on tuonut Balille kuitenkin valtavasti terveellisiä vegaaniruokaravintoloita, joissa tarjoillaan niitä smoothie bowleja ja raakawrappejä. Balilla saa todella nauttia erinomaista ruokaa jos indonesialaisen ruoan lisäksi pitää terveellisestä vegaaniruoasta – ja jos ei, kannattaa sillekin täällä viimeistään antaa mahdollisuus.

bali vegaani

13.) Ole varovainen paikallisten vahvojen alkoholien suhteen

Alkoholi Balilla on yleisesti kallista, mutta sen kanssa kannattaa olla myös erityisen varovainen. Suurin osa niin turisteista kuin paikallisista kittaa Bintang-olutta päivästä toiseen. Cocktailien kanssa kannattaa olla kuitenkin ainakin varovainen, koska jossain paikoissa ne saatetaan rahan säästämiseksi valmistaa itse. Valitettavasti mediaan on kantautunut surullisia tarinoita väärin valmistetun alkoholin aiheuttamista sokeutumista ja muista kamalista sattumuksista Indonesiassa – cocktaileja voi nauttia, mutta katso tarkkaan missä niitä nautit ja jos et ole varma paikan laadusta, tilaa mielummin olut tai lasi viiniä.

14.) Doggos, doggos everywhere – koiria on ihan kaikkialla

Balilla koiria on ihan jokaisen kulman takana kaikkialla. Suuri osa koirista on kulkukoiria, mutta balilaiseen perheeseen kuuluu usein koira tai kolme ja koirat saavat kulkea todella vapaana – kaikki kohtaamasi koirat eivät siis ole kulkukoiria. Balilla tehdään paljon tärkeää eläinsuojelutyötä ja turistina kannattaa myös pitää silmät auki jos näet eläimiä pulassa. Jos kohtaat vahingoittuneen koiran, ota yhteyttä tänne.

Vaikka koirat ovat ihanan söpöjä ja lutusen pörröisiä, muistathan olla niiden kanssa varovainen. Iso osa turistit päivystykseen vievistä sattumuksista Bali bellyn lisäksi koiran puremia. Jos sinua puree tai raapaisee koira, mene aina lääkäriin hakemaan rabies-rokote HETI. Rabies-rokotteen kanssa ei kannata odotella, koska joskus Balilta ollaan jouduttu lennättämään Bangkokiin tai Singaporeen asti jos rokotetta ei olekaan ollut saatavilla.

Koirat ovat tottuneet ihmisiin ja antavat yleensä olla rauhassa. Yöllä kannattaa kuitenkin välttää yksin kävelemistä kaduilla.

bali koirat

15.) Kauniiden rantojen perässä kannattaa suunnata Jimberamiin tai Uluwatuun

Vaikka Canggu on monella tapaa surffariparatiisi, ei ranta itsessään ole välttämättä erityisen kaunis. Kauniin turkoosien rantojen  perässä suosittelen ehdottomasti lähtemään Jimberamiin ja Uluwatuun. Moni sanookin että kaunein  ja koskemattomin luonto odottaa Balin pohjoisosissa.

16.) Skippaa Luwak-kahvi

Luwak-kahvi valmistetaan nykyään pakkosyöttämällä kahvipapuja sivettikissalle, jonka ulosteesta sitten valmistetaan kallista ja laadukasta kahvia, jota moni matkailija päätyy seikkailupäissään maistamaan. Lisäksi melkein kaikkiin coffee plantation -kierroksiin kuuluu osaksi luwak-kahvi. Vuosia sitten luwak-kahvi valmistettiin luonnollisesti, sillä sivettikissa syö joka tapauksessa kahvipavut, mutta kasvaneen kysynnän vuoksi eläimiä pidetään häkeissä ja pakkosyötetään. On vaikea löytää luwak-kahvila, jossa toiminta on eettistä, mutta niitäkin varmasti on vielä olemassa.

17.) Melkein kaikkien balilaisten nimi on Wayan

Tulet huomaamaan nopeasti, että melkein kaikkien tapaamiesi balilaisten nimi on Wayan. Balilla käytetään neljästä viiteen nimeä ja lapsi nimetään aina siinä järjestyksessä kun ne syntyy. Ensimmäisen lapsi on Wayan ja seuraavat ovat yleensä Made, Putu, Nyoman, tai Ketut. Poikkeuksiakin löytyy, mutta suurimmalla osalla balilaisista on joku näistä nimistä.

bali nimet wayan

Kuvassa on tietenkin Wayan

18.) Go-jek = your new best friend

Mainitsin postauksen alussa Go-jek-mobiilisovelluksen, josta voi tilata skootterikuljetuksia vaikka se onkin turistille laitonta. Go-jekia tarvitsee kuitenkin moneen muuhunkin etenkin jos vietät Balilla pidemmän aikaa. Go-jek on sovellus mistä voi tilata oikeastaan ihan mitä vaan – ruokaa kotiin, manikyyrin, hieronnan, vessapaperia tai vaikka lääkkeet apteekista. Palvelun kautta voi siis kirjaimellisesti tilata lähetin kautta IHAN-MITÄ-VAAN. Ystäväni lähetti minulle sairaalaahuoneeseeni Go-jekillä pyyhkeen, koska ne olivat sieltä loppuneet.

19) Suojaudu hyttysiltä

Balilla ei oikeastaan esiinny malariaa kuten muualla Indonesiassa, mutta hyttyset tuovat valitettavasti silti mukanaan ikäviä tauteja. Dengue voi tarttua huolimattomaan matkailijaan missä päin Balia tahansa. Paras tapa suojautua on hyttysmyrkky ja liehuvat pitkähihaiset vaatteet. Parhaan hyttysmyrkyn löydät paikan päältä 7elevenistä. Muista, että denguehyttynen pörrää nimenomaan päiväsaikaan!

bali hyttyset

20.) Voit viipyä kuukauden Balilla ilman viisumia

Suomalainen matkailija ei tarvitse viisumia Balille jos viipyy kohteessa alle kuukauden, mutta passin on oltava voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen. Jos vietät Balilla yli 30 päivää, täytyy lentokentältä hakea maksullista viisumia ” visa on arrival”. Visa on arrival maksaa n. 35 euroa. Viisumi on voimassa 30 päivää ja sen voi uusia maahanmuuttovirastossa 30 päiväksi ennen sen umpeentumista. Jos vietät Balilla vielä enemmän aikaa, tulee viisumia hankkia ennen matkaa.

21.) Naisten ei pidä vierailla temppeleissä kuukautisten aikana

Temppeleihin ja seremonioihin ei naiset ole tervetulleita kuukautisten aikana. Tätä ei tietenkään kukaan tarkasta, mutta mielestäni on tärkeä kunnioittaa paikallista uskontoa ja pysyä poissa jos viettelee puolukkapäiviä. Itse söin hormoonilääkekuurin skipatakseni kuukautiset omalla Balin matkalla, koska tiesin osallistuvani seremoniaan temppelillä juuri väärään aikaan kuukaudesta.

bali temppeli

22.) Balille ei ole suoria lentoja Suomesta

Balille ei pääse Suomesta mitenkään suoralla lennolla ja omasta mielestäni paras reitti on ehdottomasti Finnairilla Dohaan ja sieltä Qatar Airwaysin siivin Balille. Lento Helsingistä Dohaan kestää 6 tuntia ja Dohasta Balille taas vajaat 10 tuntia. Itse varasin lennot niin, että sain viettää yhden kokonaisen päivän Dohassa lentojen välissä.

Lue vinkkini päivän stopoverille Dohaan täältä.

Lisää vinkkejä Balin matkalle?

Joogamatka Balille edullisesti

Edellinen
Edellinen

Se unohtumattomin matkakokemus: kolme yötä paikallisen perheen luona Balilla

Seuraava
Seuraava

Se unelmien villa Balilla: Villa Cella Bella, Ubud