Verkostoitumista & potentiaalisia yhteistöitä: 10 vinkkiä Matkamessuille osallistuvalle bloggaajalle

*Kaupallinen yhteistyö: Matkamessut

Tätä matkablogia ja sen muutamaa eri variaatiota on nyt tullut kirjoitettua jo yli 11 vuotta ja työkseni sitä olen voinut kutsua oikeastaan vuodesta 2016 eteenpäin. Ensimmäisen kerran taisin osallistua Matkamessuille bloggaajan roolissa joskus ammattikorkeakoulussa matkailua opiskellessa 2012. Bloggaajille järjestettiin enemmän ohjelmaa 2014 jolloin startattiin Nordic Bloggers' Experience -kampanja, jossa olin myöhemmin myös muutaman vuonna järjestämässä. Matkamessut bloggaajalle on tärkeä tapahtuma halusit sitten löytää yhteistyömahdollisuuksia tai tutustua alan trendeihin.

Lue lisää: Matkailualan opinnot ammattikorkeakoulussa

Ensimmäisen kerran osallistuessani Matkamessuille oli matkablogini nimi vielä Running With Wild Horses ja kun olin päivän kiertänyt messukojuja kertomassa miten blogini ei ole hevosblogi, päätin tehdä jotain asialle. Blogin nimeksi muuttui Wanderlust Expert, joka taasen myöhemmin tuntui liian persoonattomalta ja blogi muutti omalle alustalleen tammikuussa 2016 nimellä Veera Bianca.

Anyway, Matkamessuja on tullut kierrettyä vuosien varrella niin täällä meidän Helsingissä kuin ympäri maailmaa ainakin Lontoossa, Berliinissä, Milanossa, Ho Chi Minh Cityssä, Bangkokissa ja Singaporessakin.

Matkamessut bloggaajalle voi olla vuoden tärkein tapahtuma ja toteutimmekin Jetlagissa podcastiin kokonaisen jakson verran asiaa Matkamessuista niin bloggaajan kuin ihan tavallisen matkailijankin näkökulmasta – jaksossa kurkataan myös kulissien taakse kaikenlaisiin hämmentäviin kokemuksiin menneinä messuvuosina, haha...

Kuuntele Jetlagissa Podcastin vinkit Matkamessuille:

Seuraavat vinkit on tarkoitettu ammattimielessä nimenomaan bloggaajille ja miksei matkailualan tuleville ammattilaisillekin. En niinkään nosta vinkkejä ohjelmasta tässä postauksessa, mutta Matkamessujen ohjelmaan voit tutustua tästä.

matkamessut matkabloggaajalle

10 vinkkiä Matkamessuille osallistuville bloggaajille:

Muistan jo opiskeluaikoina messuille osallistuessani, että tiesin tilaisuuden olevan erinomainen mahdollisuus lähteä verkostoitumaan matkailualan ammattilaisten kanssa. Itselleni suurin etu kaikessa tänä päivänä tekemässäni työssä on ehdottomasti nämä vuosien aikana rakentamani kansainväliset verkostot.

Lue myös: 10 avainta menestyvään matkablogiin

1. Hanki itsellesi käyntikortit

Käyntikortit tuntuvat joillekin jo vanhanaikaisilta, mutta ainakin messuilla ne ovat edelleen varsin suosittu tapa luoda uusia kontakteja. Itse muistan aina tilata setin käyntikortteja vaan paria päivää ennen messuja – saatanpa hoitaakin asian tämän postauksen jälkeen. Itse tilaan käyntikortit Moo.comista tai Vistaprintiltä. Käyntikorteissa on tärkeää olla oman nimen ja yhteystietojen lisäksi ainakin blogin URL ja omien somekanavien nimet.

2. Akkreditoidu ajoissa messuille bloggaajana

Suurin osa bloggaajista tietääkin ja on jo varmasti myös akkreditoitunut Matkamessuille. Ammattimaisille bloggaajille joilla on jo jonkin verran seuraajia tarjotaan bloggaajapassi, joka oikeuttaa pääsyn messuille torstain ammattilaispäivänä ja myös kaikkina yleisöpäivinä.

Akkreditoitua voit täältä.

Kaikki Matkamessuille akkreditoituneet bloggaajat ovat myös automaattisesti mukana ehdokkaiksi järjestämääni Influencer Exchange -tilaisuuteen, josta valitut saavat lisätietoa meilitse ennen messuja.

3. Jos kirjoitat blogia yksin, kierrä messutiskeillä yksin

Toki Matkamessuilla on mukava viettää aikaa blogikavereiden kanssa, mutta ellette ole yhdessä ehdottomassa yhteistyötä on varmasti tehokkaampaa käydä esittäytymässä eri brändien tai kohteiden edustajille ihan itsekseen. Itse en ole hetkeen ehtinyt messuilla kierrellä ständeillä, mutta yksin tiedän saavani niistä eniten irti.

4. Mieti etukäteen mikä on brändisi ja miten esittelet sen puolessa minuutissa

Annat itsestäsi ammattimaisen kuvan jos osaat heti kertoa blogistasi, sen yleisöstä ja tarkoituksesta potentiaaliselle yhteistyökumppanille lyhyesti ja houkuttelevasti. Kerro tarkasti mikä on sinun niche ja miten erotut muista blogeista. Lisäksi on tärkeä kertoa minkälaiset kuluttajat sinua seuraavat ja kuinka paljon ihmisiä julkaisuillasi tavoitat.

5. Lähesty yrityksiä mahdollisimman valmiilla ideoilla ja ota myös selvää yrityksistä etukäteen

Sen sijaan että pelaat koko messut läpi tiskiltä toiselle kertomassa että olet bloggaaja, muista että vähemmän on enemmän. Tutustu näytteilleasettajiin etukäteen mahdollisimman tarkasti ja käy esittäytymässä vain niille yrityksille, joille sinulla on ehdottaa konkreettinen molempia osapuolia hyödyttävä yhteistyöidea.

Sen sijaan että pelaat koko messut läpi tiskiltä toiselle kertomassa että olet bloggaaja, muista että vähemmän on enemmän.

6. Pukeudu brändiäsi edustavasti

Matkamessuilla ei tarvitse olla mitenkään puku suorana ja kravaatti tiukassa, vaan mielummin pukeutua ihan vaan siististi ja juuri omaa brändiään edustavasti – mitä rohkeammin omaan tyyliin, sitä paremmin jäät varmasti mieleen. Itse heitän yleensä ison hatun päähän, koska se on minun brändille hyvinkin tunnistettava elementti. Olet kuin yrityksen edustaja ja samalla melkein kuin artisti, so just be who you are.

7. Jos et vielä tunne muita bloggaajia, vedä meitä rohkeasti hihasta

Meitä matkabloggaajia tai matkailusta toisinaan bloggaavia on moneksi ja osa lyöttäytyy tiiviisti omiin porukoihinsa, koska messut on monesti se yksi ainut ajankohta jolloin monet näkevät toisiaan. Itse olen välillä huono tunnistamaan puolituttuja somesta, joten kannattaa vaan rohkeasti tulla moikkaamaan. Porukassa on aina tilaa uusille tyypeille, aivan ehdottomasti!

8. Puhu numeroista rohkeasti ääneen ja mieti oma hinnasto etukäteen

Jos ehdotat yhteistyötä yritykselle niin puhu rohkeasti ja avoimesti heti seuraajamääristäsi sekä sisältöjesi tavoittavuudesta. Lisäksi on hyvä ainakin miettiä jonkinlaista hinnastoa etukäteen, vaikka tällaiset asiat monesti sovitaankin perästä meilitse. Itselläni ei ole tarkkaa hinnastoa, mutta tiedän suunnilleen minkälaisen hintalapun heitän sponsoroidulle blogipostaukselle, Instagram -sisällölle tai yhteistyömatkalle – ja jos tämä kysymys tulee esille jo messuilla osaan siihen heti vastata.

9. Ota yhteyttä uusiin kontakteihisi messujen jälkeen mediakortin kanssa

Matkamessut on aina kiireinen ja vauhdikas tapahtuma jokaiselle matkailualan ammattilaiselle ja voi olla vaikea jäädä yksittäisten näytteilleasettajien mieleen. Messujen jälkeen onkin hyvä käydä käyntikortit (näihinkin on hyvä kirjoittaa itselleen pienet muistiinpanot) läpi ja lähettää potentiaalisille yhteistyökumppaneille sähköpostilla ehdotus sekä liittää mediakortti mukaan.

10. Torstai ja perjantaiaamu on tehokkainta verkostoitumisaikaa messuilla

Bloggaaja voi osallistua bloggaajapassilla messuille kaikkina päivinä, joista torstai on varmasti se tärkein. Torstai on ainoastaan ammattilaisille suunnattu päivä, jolloin siellä on enemmän tilaa ja aikaa verkostoitua muiden ammattilaisten kanssa. Perjantaina messut ruuhkaantuvat yleisökävijöistä, mutta todennäköisesti ei heti aamusta kun ihmiset ovat kuitenkin vielä muissa omissa töissään.

Itse käyn messuilla myös viikonloppuna tapaamassa meidän podcastin kuuntelijoita ja tutustumassa tarjontaan ihan muina turisteina.

Nähdään Matkamessuilla!

Edellinen
Edellinen

Välilasku Dohassa: päivä Qatarin pohjoisrannikon aavikkomaisemissa

Seuraava
Seuraava

Mount Titlis, Engelberg – seikkailu lumisen vuoren huipulla Sveitsissä