Näin ansaitsen rahaa Instagramista

Instagram on jo muutaman vuoden ajan ollut ehdottomasti tärkein osa omaa elinkeinoani yrittäjänä ja bloggaajana. Liityin Instagramiin jo monta vuotta sitten ja olen vuosien aikana onnistunut keräämään kanavalleni yli 30,000 seuraajaa. Vielä muutama vuosi sitten Instagram-tilin kasvattaminen oli nykyistä helpompaa, joten pari vuotta sitten Instagram-tilini kasvoi melkein automaattisesti lähes sadalla käyttäjällä päivässä. Nykyään Instagram-tilin kasvattaminen vaatii hieman enemmän poppakonsteja laadukkaan ja mielenkiintoisen sisällön lisäksi.

Mutta miten ihmeessä tienaan elantoni Instagramin avulla? Olen joskus kuullut jopa huhun, että jossain oli kerrottu Instagramin itsessään maksavan minulle palkkiota jokaisesta postaamastani kuvasta, mutta tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa. En ansaitse suoraan Instagramilta rahaa, vaan muilta yrityksiltä yhteistyönä muutamallakin eri tavalla, joista kerron lisää alempana.

*postaus päivitetty lokakuussa 2021*

1. Sponsoroidut Instagram -kampanjat matkailuyritysten kanssa

Matkailuun keskittyvänä blogina ja matkailun ammattilaisena iso osa yhteistöistäni liittyy matkakohteiden tai lentoyhtiöiden kanssa tehtyihin yhteistöihin. Matkoja on yleensä kahdenlaisia; pressimatkoja joissa kutsunut taho kustantaa matkakulut ja minä tuotan sisältöä juuri sen verran kuin haluan tai yhdessä yrityksen kanssa suunnitellut kampanjat sovituilla sisältöteemoilla ja -määrillä (näissäkään tapauksissa mielipidettäni ei voi ostaa).

Sponsoroituun kampanjaan matkakohteen kanssa sovitaan yleensä tietty määrä blogipostauksia ja tietty määrä Instagram-postauksia. Etenkin matkailuun liittyvissä yhteistöissä blogi on usein merkittävässä roolissa, koska siellä sisältö on ikävihreämpää ja matkailuun liittyvät ostopäätökset vievät yleensä enemmän aikaa. Kampanjan yhteydessä Instagram-postausten hinta on suoraan osana suurempaa kokonaisuutta, joten hinta per postaus vaihtelee 500-1000 euron välillä paketista riippuen. Yleensä kokonaisen matkailuun liittyvän kampanjan hinta on noin 2 500 euroa, mutta kuitenkin aina paketista riippuen.

Joskus näihin voi kuulua myös takeover asiakkaan Instagram -tilille tai kuvaoikeuksien luovuttaminen yrityksen omaan markkinointikäyttöön.

2. Sponsoroidut postaukset esim. vaatemerkkien kanssa

Toisinaan yritykset eivät ole kiinnostuneet yhteistyöstä muissa kanavissa kuin Instagramissa. Yksittäiset sponsoroidut postaukset ovat omalla tililläni useimmiten vaatefirmojen kanssa, mutta joskus myös esim. ruokaan tai elektroniikkaan liittyviä. Sponsoroidussa postauksessa on tärkeää että saan toteuttaa kuvan omalla tyylilläni ja ainoastaan jos koen tuotteen oikeasti sopivaksi suositeltavaksi seuraajilleni.

Vaatemerkkien kanssa tehtävät yhteistyöt tulevat minulle pääsääntöisesti PR-toimistojen kautta ja siksi vaikka ei välttämätt ole tehtynä vuoden kestoista jatkuvaa sopimusta brändilähettiläisyydestä niin on samat merkit usein yhteydessä vuoden aikana eri kampanjoiden teemoilta kunhan vaan hoitaa työnsä hyvin.

Yhden yhteistyöpostauksen hinta johon kuuluu myös stoorit on tililläni yleensä 1 450 euroa. Ulkomaalaisilla asiakkailla on yleensä pienemmät budjetit ja jos postauksia sovitaan useampi niin yhden postauksen hinta voi laskea 750 euroon. Hinta riippuu aina oman seuraajamäärän lisäksi myös postausten tavoittavuudesta ja sitoutuneisuudesta mitä yhteistyöt saavat monesti orgaanista sisältöä vahemmän. Lisäksi asiakkaan budjetti ja oma hinnasto otetaan huomioon ja koitetaan löytää yhdessä juuri se sopiva hinta.

3. Brändilähettiläisyys

Aiempina vuosina olen keskittynyt pelkästään matkailuun, mutta jossain vaiheessa tänä vuonna kun yritin ottaa enemmän kuvia myös itsestäni on seuraajilta alkanut tulla yhä enemmän kysymyksiä kuvissa näkyvistä vaatteista. Instagram onkin erinomainen kanava vaatebrändeille ja moni brändi käyttääkin jatkuvasti Instagrammaajia brändilähettiläinään.

Vielä viime vuonna koin että vaatemerkkien kanssa työskentely vaatii huippumallin mitat, mutta lopulta oma markkinarako löytyikin nimenomaan pluskokoisten vaatteiden markkinoinnissa. Esimerkiksi Forever 21 Plus -vaatesarjan myynti perustuu vahvasti Instagram-vaikuttajiin ja huomaan itsekin ostavani merkin vaatteita bongatessani niitä Instagramista. Näissä yhteistyö voi olla joko vuoden sopimus johon kuuluu esim. kaksi postautta kuukaudessa tai sitten yhteistyö voi perustua myös ansaintaan, jolloin Instagrammaajan palkkio perustuu vaatteista tulevaan tuloon jota mitataan linkkien tai alekoodien kautta.

Itse olen tehnyt muotiin liittyviä brändilähettiläisyyksiä Zalandon ja ICIW kanssa yleensä 3-6 kuukaudeksi kerrallaan. Lisäksi olen toiminut Olympus -kamerabrändin brändilähettiläänä aikaisempina vuosina.

Tällä hetkellä en ole minkään brändin 'lähettiläs', mutta tällaista on suunnitteilla viimeistään ensi vuodelle.

4. Yrityksille konsultointia Instagram -markkinoinnista ja vaikuttajayhteistöistä

Oman Instagram-tilini lisäksi näin monen vuoden jälkeen ei maailmassa ole monta asiaa jotka tunnen yhtä hyvin kuin Instagramin markkinointikanavana. Blogin ohella autan yrityksiä menestymään Instagramissa ja muutamalle yritykselle olen hoitanut Instagram-tilin päivitystä ja sisällöntuotantoa kokonaan kuukausittaisella sopimuksella. Nykyään osallistun yleensä vain srategiseen suunniteluun. Instagram-tilin ylläpidosta ansaitsin työmäärästä riippuen 500-2 000 euroon kuukaudessa. Strategiatyön hinta pelkän Instagramin osalta on yleensä 1 200 euron paikkeilla vähän kokonaisuudesta riippuen.

5. Instagram-koulutukset yrityksille ja kouluille

Kaiken tämän lisäksi käyn erilaisissa tilaisuuksissa, kouluissa ja yrityksissä pitämässä luentoja Instagram-markkinointiin liittyen. Lisäksi olen tehnyt isompia projekteja esimerkiksi hotelliketjujen kanssa, joissa hotellin henkilökunta koulutetaan Instagramin käyttöön ja puhelimella valokuvaamiseen puolen päivän workshopin merkeissä. Tällaisia projekteja tulee vaihtelevasti ja ansaitsen niistä mitä vaan 800-10 000 euron välillä projektin laajuudesta riippuen.

Jos yrityksesi kaipaa apua Instagram-markkinoinnista, voit olla minuun meilitse yhteydessä: veera@veerabianca.com

6. Boksin kaltaiset palvelut

Boksin kautta tulevat kaupalliset yhteistyöt ovat hyvin pieni osa tulojani, joten siksi se on täällä viimeisenä. Halusin kuitenkin nostaa sen esille, sillä Boksi voi olla helpoin tapa päästä kiinni kaupallisten yhteistöiden tekemiseen. Boksi on palvelu, johon eri yritykset ovat ilmoittaneet hakevansa vaikuttajia yhteistöihin. Kirjautuessasi palveluun näet avoinna olevat yhteistyöt, joihin voit hakea mukaan. Palkkiot ovat keskivertohinnastoon nähden melko alhaisia, mutta sinne voi myös ehdottaa korkeampaa hintaa mitä palvelu tarjoaa.

Minä saan Boksin kautta tehdyistä yhteistöistä yleensä n. 500 euroa ja monesta minut pudotetaan pois liian korkean hintapyynnön vuoksi.

Tutustu palveluun täältä.

Minkä verran seuraajia sitten pitäisi olla, jotta voi alkaa tienaamaan Instagramilla?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Suomessa pienemmätkin vaikuttajat voivat ansaita ihan hyvin kun tekevät laadukasta sisältöä sitoutuneelle yleisölle. Olen itse tehnyt vuosia vaikuttajamarkkinointia yritysasiakkaille ja välillä mukana on vaikuttajia joilla on esim 1,500 seuraajaa, mutta harvoin sen alle!

Seuraatko minua jo Instagramissa? @veerabianca

Kuukausittaiset tuloni Instagramiin liittyen vaihtelevat kampanjoista ja sponsroiduista postauksista riippuen paljon, sillä en myöskään halua tehdä niitä liikaa. Huomioithan myös, että jokainen tägätty yritys ei tarkoita että postauksesta olisi maksettu – mielestäni on tärkeää muistaa, että kuka tahansa somevaikuttaja voi rahattakin haluta suositella erilaisia toimijoita alallaan!

Tällä hetkellä ansaitsen Instagramiin liittyen kuukausittain keskimäärin 3 000 euroa.

Lue täältä viime vuotiset vinkkini Instagram-tilin kasvattamiseen!

Edellinen
Edellinen

This is exactly how I make money on Instagram

Seuraava
Seuraava

Lentoyhtiöarvostelu: Qatar Airways