Päivä Riiassa -risteily Helsingistä Silja Serenadella – vinkkejä ja kokemuksia

*Matkan Riikaan tarjosi: Tallink Silja

Huom! Tällä hetkellä (elokuu 2021) ei järjestetä risteilyjä Helsingistä Riikaan!

Päivä Riiassa on Tallink Siljan reitti, jolla alettiin risteillä viime kesänä Tukholman sijaan. Reitti on ollut niin suosittu, että sitä on jatkettu myös seuraavalle kesälle. Riika on Latvian pääkaupunki ja sinne matkaa Helsingistä Itämeren aalloilla iltapäivästä yön yli.

Riika sijaitsee Väinäjöen varrella Itämeren rannalla 312km Tallinnasta. Riikassa asuu yli puoli miljoonaa asukasta ja kesksuta on sopivan kokoinen päiväksi käveltäväksi. Vanhakaupunki Vecriga muistuttaa hieman Tallinnaa, mutta siellä on paljon erilaista koettavaa. Lue alempaa vinkit.

Risteilyt Riikaan ovat olleet suosittuja. Jos risteily Riikaan Serenaden kyydillä kiinnostaa, varausta ei kannata jättää viimetippaan. Eilen kun tarkistin Tallink Siljan sivuilta, oli risteilyjen hinnat alkaen 64e neljän hengen c-luokan hytissä ja 124 e a-luokan neljän hengen hytissä.

riika risteily

helsinki riika silja

riian risteily

Päivä Riiassa -risteily Silja Serenadella Helsingistä

Silja Serenade risteilee kesän aikana Helsingistä Riikaan joka toinen päivä 26.6.-15.8. sekä maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina 17.8-28.8 välillä.

Laiva lähtee Helsingin Olympiaterminaalista aina klo 16 ja lähtöselvitys aukeaa klo 14 ja laivaan pääsee klo 15 alkaen. Risteily kestää yön yli ja Riikaan saavutaan seuraavana aamupäivänä klo 10.30. Laiva lähtee takaisin Helsinkiin klo 16.30 ja siellä on oltava takaisin viimeistään klo 16 mennessä. Matka Helsinkiin jatkuu taas yön yli ja Helsinkiin saavutaan seuraavana päivänä klo 11.

Jokaisella matkustajalla on oltava matkalla mukana passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Riian satama on hyvin lähellä keskustaa ja sinne kävelee vartissa suoraa tietä. Tarvittaessa satamasta voi napata myös taksin. Päivä Riiassa on melko lyhyt, mutta onneksi kaupunki on varsin kompakti ja siitä saa jonkinlaisen käsityksen päiväristeilyn aikana. Jos on ensimmäistä kertaa Riiassa ja aikaa on viitisen tuntia niin kannattaa harhailla Riian vanhankaupungin kaduilla, shoppailla, nauttia herkullista lounasta ja käydä drinkillä. Lue lisää vinkkejä alemmassa kappaleessa.

Vaihtoehtoisesti voit ostaa Tallink Siljalta laiva- ja hotellipaketin ja yöpyä kaupungissa 2 yötä. Itse valitsisin tämän vaihtoehdon jos lähtisin uudelleen! Kahden yön aikana voi hyvin tehdä myös päiväretken Jurmalaan.

päivä riiassa risteily

Miten koronatilanne on huomioitu laivalla ja Latviassa?

Tällä hetkellä ulkoministeriön mukaan vapaa-ajanmatkustus on sallittua ilman 14 päivän karanteenia Suomesta Latviaan, Liettuaan, Viroon, Norjaan, Islantiin ja Tanskaan. Tarkista kuitenkin aina ajankohtainen tilanne ulkoministeriön sivuilta täältä.

Latviassa on ollut Suomea vähemmän koronavirusta. Meidän matkan aikana osa ravintoloista ja liikkeistä oli vielä kiinni epidemian vuoksi, mutta matkailu oli alkanut selkeästi elpymään kaupungissa. Vaikka turisteja jo olikin, oli kaupunki vielä hiljainen. Suuri osa vielä suljettuna olleista ravintoloista ja baareista aukeaa näillä näkymin 1.8. Julkisissa liikennevälineissä Riikassa tulisi käyttää maskia, mutta sen mitä raitiovaunuja bongasin niin vain satunnaisilla matkustajilla näki maskeja.

Laivayhtiö on joutunut miettimään korona-asioita tarkasti, jotta virus ei pääse leviämään Itämeren aalloilla. Säädökset muuttuvat näissä asioissa tällä hetkellä nopeasti, mutta meidän risteilyn aikana laivaa ei vielä saanut ottaa täyteen matkustajia. Lähtöselvitystä tehdessä matkustaja vastaa kysymyksiin omasta terveydestä ja vakuuttaa olevaansa oireeton. Satamassa muistutetaan 1-2 metrin turvavälistä ja lähes kaikkialla on saatavilla käsidesiä niin laivalla kuin satamissa. Laivan hisseissä on suositus, että kyydissä on kerralla ainoastaan oma matkaseurue.

Vaikka Tallink Silja on luonutkin ohjeistuksia matkustajille ja niistä on muistutuksia laivalla, valitettavasti suuremmalta osalta tuntui turvavälit etenkin laivaan mennessä ja sieltä poistuessa unohtumaan täysin. Hississä sain muutamalta kanssamatkustajalta pahoja katseita kun muistutin ohjeistuksesta liikkua vain omassa matkaseurueessa – me käytimmekin siksi mielummin portaita vaikka hytit oli 11. kerroksessa.

Viihdetarjontaa on myös muutettu niin, että erilaisia esityksiä on useampi, jotta matkustajat eivät kerralla pakkautuisi samaan tilaan. Yöelämä on myös rajoitettu eikä tällä hetkellä ole tarjolla discoa aamun pikkutunneille saakka.

Lasten leikkipaikat on joillain laivoilla vielä kiinni, mutta ohjelmaa on järjestetty laivan muissa tiloissa. Pallomeret ovat toistaiseksi kiinni. Silja Serenaden leikkitila oli auki.

Ravintoloihin otetaan toistaiseksi 75% kapasiteetista ja hygieniaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Buffetit on saatu avata, mutta niissäkin vaihdetaan ottimia useasti ja ruokien ylle on laitettu pleksit. Saatavilla on kumihanskoja ja kattauksia on tällä hetkellä kahden sijaan neljä ruuhkautumisen välttämiseksi.

Kaiken kaikkiaan olo laivalla oli turvallinen, ravintoloissa oli tarpeeksi väljää ja laivayhtiö oli huomioinut asioita. Jonottaminen turvavälit huomioiden ei tuntunut matkustajilta onnistuvan.

Voit lukea lisää Tallink Siljan korona-järjestelyistä täältä.

Riika päivässä – koe ainakin nämä

Riikaa kutsutaan pohjoisen Pariisiksi ja siellä on hieman yli puoli miljoonaa asukasta. Riika muistutti ainakin nopealla visiitillä paljonkin Tallinnaa vanhallakaupungillaan ja kätevällä koollaan päiväretkeä ajatellen. Riika on myös edullinen matkakohde. Satamasta on vain vartin kävelymatka vanhaankaupunkiin.

Parasta Riiassa on haahuilla ja fiilistellä vanhoja rakennuksia ja pysähtyä herkulliselle lounaalle, kahville tai drinkille. Listaan tähän kuitenkin myös muutamia nähtävyyksiä ja kokemuksia, joiden luona kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyörähtää:

  • Vecrīga, eli vanhakaupunki itsessään
  • Mustapäiden talo
  • Pyhän Pietarin kirkko (yläkerrasta upeat näkymät kaupunkiin)
  • Kissatalo
  • Vapauden muistomerkki (+ tietenkin Riga selfie spot sen edessä)
  • Keskustorin kauppahallit (keskustori on Itä-Euroopan suurin ja siellä on myös kauppahalli)
  • Kaupungin puutarhat ja puistot
  • Jokiristeily (tsekkaa Riga by Canal)

Meillä oli aluksi mukana myös suomenkielinen paikallisopas Arnis. Arnis tarjoaa valmiiksi suunniteltuja tai räätälöityjä yksityisiä kierroksia suomeksi. Symppismies kaipasi jo suomalaisia turisteja kaupunkiin. Voit tutustua hänen palveluihinsa täältä ja tehdä varauksen suoraan.

Ravintola- ja kahvilavinkit Riikaan

Riiasta löytyy suloisia kulmakuppiloita, olutterasseja ja herkullisia ravintoloita. Osa ravintoloista oli vielä koronan vuoksi kiinni, mutta loputkin tuntui avaavan ovensa heti heinäkuun alussa. Sain seuraajilta ja ystäviltä muutamia ravintolavinkkejä, joissa en ole kuin ensimmäisessä kahvilassa päässyt itse käymään!

3 x kahvilat Riiassa

  • Parunasim: Riian romanttisimmaksi hidden gem -kahvilaksi kutsuttu paikka vanhassa kaupungissa. Me eksyimme tänne vahingossa ja ihastuttiin. Tarjolla on hyvää kahvia, viiniä ja pieniä kakkuja. Paikka on erityisen ihana kesällä terasseineen!
  • Herbārijs: Täällä en ole itse päässyt käymään, mutta Galleria Rigan ylimmässä kerroksessa sijaitseva kahvila tarjoaa ihanan kattoterassin maisemineen. Tarjolla on myös lounasta ja cocktaileja.
  • Nice Place Cafe: Söpö kirjakauppa, joka on myös kahvila. Täällä voi myös istua läppärin kanssa etätöissä.

3x ravintolaa Riiassa

  • Forest: Hyvä hinta-laatusuhde ja ystävän suosittelema ravintola lähellä Riian vanhaakaupunkia.
  • Entresol: Paikallisia ja kansainvälisiäkin makuelämyksiä tarjoava laadukas, mutta mutkaton ravintola. Pääkokki on yksi Latvian palkituimpia.
  • Vincents: Laadukkaita ruokaelämyksiä kaipaavan ravintolavalinta vartin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista

3x drinkkipaikkaa Riiassa:

  • Skyline bar: Radissonin katolla sijaitseva Skyline bar tarjoaa upeimmat maisemat kaupungin ylle valtavine ikkunoineen. Tänne on ehdottomasti mentävä cocktailille!
  • Eesywine & easybeer baarit: Hyvän viinituntemuksen omaava ystäväni suositteli Easywine baria, joka löytyy vanhastakaupungista. Paikka itsessään ei ole välttämättä niin erityinen, mutta viiniä ostetaan ladatuilla korteilla itse automaateista! Vieressä on samanlainen baari oluen ystäville!
  • Folkklubs Ala Pagrabs: oluen ystävän valinta vanhan kaupungin kujalla oleva hobitti-henkinen Folkklubs. Olutpaikkoja kaupungissa riittää, joten suosituksia voisi olla monia!

Nappaa lisää ravintolasuosituksia Riikaan täältä.

Oletko sinä käynyt Riiassa tai suunnitellut reissua tälle kesälle?

Edellinen
Edellinen

Vaellusretki Helsingin lähellä: päivä Porkkalanniemen upeissa maisemissa

Seuraava
Seuraava

Be your own kind of beautiful – ajatuksia itsetunnnosta ja omasta kehosta