Päiväretki Sveitsin Luzernista: Mount Rigi

*Matkan tarjosi: Switzerland Tourism & Lucerne Tourism, postaus sisältää affiliate-linkkejä

Mount Rigi sijaitsee lyhyen matkan päässä Sveitsin Luzernista. Sveitsin keskiosassa sijaitsee charmikas Luzernin kaupunki, johon olen totaalisen ihastunut tämän vuoden aikana. Lue matkapäiväkirjastani fiiliksiä Luzernista eräänä talvisena aamuna. Luzern on alle sadantuhannen asukkaan kaupunki, joka on etenkin kesällä turistien suosima. Talvisin Luzern on suorastaan taianomainen, mutta moni valitsee loman laskettelukohteissa kaupungin sijaan.

Luzernistakin pääsee alle tunnin junamatkalla suoraan rinteisiin, joten jos laskettelu ei ole päivittäinen harrastus, voi Luzernissa yhdistää täydellisesti kaupunki- ja urheiluloman talvisaikaan.

Luzernia ympäröi henkeäsalpaavan kaunis luonto järvine ja vuorineen. Lue täältä vinkkini järviristeilylle Luzerniin. Lisäksi kaupunki tarjoaa kaksi erittäin upeaa vuorikohdetta aivan lähellä; Pilatus ja Rigi.

Pilatus on itselleni juuri niin rakas vuori, että saatan tatuoida sen ensi kerralla käsivarteeni. Kokemuksistani Pilatus -vuorella voit lukea täältä:

Pilatus – yö vuorten huipulla Sveitsissä

Eräänä sateisena päivänä Pilatus -vuorella

mount rigi luzern sveitsi

mount rigi

Mount Rigi – Queen of Mountains

Täydellisen aurinkoisena päivänä Mount Rigin huippu tarjoaa upean 360 -panoramanäkymän Sveitsin Alppien ylle. Lähes kahden kilometrin korkeuteen ulottuva vuorten kuningatar Mount Rigi tarjoaa helppoja vaellusreittejä ympäri vuoden joista osa sopii myös perheen pienemmille. Rigin vuoresta pääsee nauttimaan myös ilman sen enempää vaeltamista ottamalla vaan junan ylös lähes huipulle saakka.

Mount Rigi tarjoaa myös kylpylälomailua sekä herkullisen juustoravintolan – jotain jokaiselle. Vuoren rinteestä löytyy myös majoitusvaihtoehtoja.

Me satuimme vuorelle lumisateisena ja tuulisena päivänä jolloin näkymä oli hieman rajoittunut vaikka osa Alpeista meille tyrskyn takaa näyttäytyikin.

Nämä kuvat ovat kaikki kovin lumisia, koska satuimme Rigin vuorelle joulukuussa. Mount Rigi on myös erinomainen kesäkohde etenkin vaellusreittiensä puolesta.

Varaa päiväretkesi Mount Rigille Luzernista täältä.

hammasratasjuna vitznau mount rigi

vitznau

kaapelihissi mount rigi

Näin pääset Luzernista Mount Rigille

Mount Rigille pääsee Luzernista parhaiten laivalla ja hammasratasjunalla. Laivamatka Luzernista Vitznauhun kestää noin tunnin ja laivat kulkevat useasti ihan Luzernin juna-aseman ja vanhan kaupungin välistä. Näet laivojen aikataulut ja lippujen hinnat täältä. Laivoissa käy Swiss Travel Pass.

Vitznausta lähtee hammasratasjuna, joka on puolessa tunnissa Mount Rigi -vuoren huipulla. Pääteasemalta on vielä parin sadan metrin kävelymatka ihan huipulle.

Mount Rigin huipulta alkaa erilaisia vaellusreittejä ja toki siellä voi käydä myös ihan vain ihastelemassa maisemia ja siirtyä sieltä vaikka rentoutumaan kylpylään.

Takas maan tasalle saavuimmekin alemman kuvan kaapelihissillä.

Jos sinulla ei ole Swiss Travel Passia, voit ostaa hammasratasjunan lipun etukäteen tästä.

mount rigi juna

mount rigi kartta

mount rigi huippu

Mount Rigin vaellusreitit kesällä ja talvella

Mount Rigi tarjoaa 120 kilometriä vaellusreittejä. Me emme tällä kertaa seuranneet mitään ns. virallista yhtä vaellusreittiä vaan kuljimme oikeastaan muutaman halki. Hanget olivat joulukuussa niin korkeat, että oma fysiikka ei ainakaan olisi jaksanutkaan kovin pitkää ja intensiivistä vaellusta.

Rigi Kanezeli hiking tour on mahdollisesti yksi helpoimmista vaellusreiteistä ja se onkin pituudeltaan ainoastaan 1,9 kilometriä ja korkeusvaihtelua on reitin aikana vain 34 metriä. Lue reitistä lisää täältä.

Klassisin vaellusreitti kulkee huipulta Staffeliin, Staffelhoeheen ja Kaenzelin kautta Rigi Kaltbadille. Reitti on nelisen kilometriä ja nousua on yhteensä 300 metriä. Reitin aikana nautit hyvällä säällä upeista maisemista. Lue reitistä lisää täältä.

Myös Rigillä kuten Pilatuksellakin on 'kukkareitti', jonka varrella voi maisemien lisäksi bongailla kasvistoa jota on merkitty reitin varrelle. Rigi Floral Trail on viiden kilometrin pituinen erittäin helppo reitti, josta voit lukea lisää täältä.

The Rigi Panorama Path on lähes seitsemän kilometrin vaellus, jossa on vajaa 300 metriä nousua. Vaellusreitti on mahdollisesti yksi kauneimmista ja maisema muistuttaakin kohdittain enemmän postikorttia kuin tosielämää. Lue reitistä lisää täältä.

The Path of Nature Treasures tarjoaa myöskin upeita maisemia vajaa kuuden kilometrin mittaisella vaellusreitillä Rigi Kaltbadilta Hinterbergeniin. Hyvällä säällä näet lumiset Alppien huiput jopa keskellä kesää. Nousua reitillä on vajaa 100 metriä. Lue reitistä lisää täältä.

mount rigi vaellusreitit

mount rigi vaellus

Alp Chäserenholz – perinteistä sveitsiläistä lounasta

Parastahan vuorilla vaeltamisessa etenkin kylmällä talvella on se täydellinen lounastauko lämpimässä puumökissä vuorenrinteillä. Alp Chäserenholz on perinteinen sveitsiläinen maitotila, juustokauppa ja ravintola muutaman sadan metrin päässä alempana Rigin huipulta.

Talvella täällä on hiljaista, sillä muutamankin sadan metrin kävely ylös tai alas on hangessa rankkaa. Me olimmekin ravintolan ainoat asiakkaat ja saimme nauttia täydellisen herkullisen hyvin kotikutoisen sveitsiläisen lounaan. Itsehän tilaan aina tilaisuuden tullen lautasellisen Swiss Alpine Macaronia, joka on perunaa, pastaa, kermaa ja juustoa omenahillolla – trust me, it's better than anything you'll ever put in your mouth, kuten ilmeenikin alemmassa kuvassa mahdollisesti kertoo.

Lämmin juoma, takkatuli ja rentoutuminen hyvän ruoan äärellä oli juuri hyvä tapa kerätä energiaa edessä olevalle loppuvaellukselle ylös vuorta.

Ostin Alp Chäserenholzista jouluksi kotiin muutaman juuston, mutta näissä joku oli mennyt totaalisen pieleen vaikka paikka hyvästä juustostaan onkin tunnettu...

swiss alpine macaroni
Ilmeeni kun vihdoin saan juustoa

swiss alpine macaroni lounas
Swiss Alpine Macaroni

The Rigi Kaltbad Mineral Baths & Spa – rentoudu vaelluksen jälkeen

The Rigi Kaltbad Mineral Baths & Spa sijaitsee Rigin vuorella hieman alempana ja se onkin täydellinen paikka rentoutua valleuksen päätteeksi. Kylpylä kuului meidänkin matkaohjelmaan, mutta olimme molemmat unohtaneet uima-asut kotiin ja emme halunneet niitä vuokrata joten en ole itse päässyt tätä kylpylää kuitenkaan kokemaan. Halusin kuitenkin nostaa kylpylän esiin tähän pieneen oppaaseen, koska ainakin ajatus lämpimästä kylpylävedestä vuorimaisemalla on aika täydellinen.

The Rigi Kaltbad Mineral Baths & Spa on kuuluisan sveitsiläisen arkkitehdin Mario Bottan suunnittelema tyylikäs kokonaisuus. Kylpylässä pääset nauttimaan myös ulkoaltaasta upeine maisemineen myös talvella. Kylpylässä voi myös majoittua.

Osta kylpylälippu etukäteen täältä.

Lue kylpylästä lisää täältä (englanniksi).

Jos haluat majoittua Luzernissa, lue suosikkihotellistani täältä.

Edellinen
Edellinen

Mount Titlis, Engelberg – seikkailu lumisen vuoren huipulla Sveitsissä

Seuraava
Seuraava

Maisema joka sai kyyneliin – suosikkihotellini Luzernissa: Hotel Des Balances