Pilatus – yö vuorten huipulla Sveitsissä

*Matkan tarjosi Switzerland Tourism

Maailman jyrkimmän ratasjunan puksuttaessa Alpnachstadista ylös Pilatusvuoren huipulle roikuin itse koko matkan junan ikkunasta kamerani kanssa taltioimassa edessäni avautuvaa henkeäsalpaavaa maisemaa Sveitsin alpeista. Maailman jyrkin junarata rakennettiin jo 1889 ja se toimii edelleen alkuperäisten kiskojen voimalla. Junayhteys huipulle on käytössä toukokuusta marraskuuhun. Junan lisäksi Pilatukselle voi matkustaa myös köysiradalla tai patikoiden ympäri vuoden.

Pilatusvuori sijaitsee Luzernin lähellä Urin alpeilla Sveitsissä. Me matkusimme Luzernista laivalla Alpnachstadiin ja saimme nauttia upeista maisemista täydellisen kuumana kesäpäivänä cocktailin äärellä. Alpnachstadiin pääsee myös junalla ja bussilla. Alpnachstadista matka jatkuu ylös Pilatusvuorelle ratasjunalla, köysiradalla tai patikoiden.

Me matkustimme Pilatukselle ratasjunalla, joka kesti puolisen tuntia. Takaisin palasimme köysirataa pitkin, jonka kesto oli suunnilleen samanlainen. Patikoimiseen pitää varata koko päivä ja se sopii hyväkuntoiselle matkailijalle, jolla ei ole valtavaa rinkkaa mukana. Katso reitti tarkemmin täältä (huom. emme tehneet varsinaista Golden Round -kierrosta, sillä majoitumme vuorella yön).

Varaa täältä kolmen tunnnin omatoimimatka Pilatusvuorelle.

Aloita matka taianomaisesta Luzernista

Helsingistä Luzerniin pääset parhaiten lentämällä Finnairilla suoraan Zürichiin ja matkustamalla lentokentältä junalla suoraan Luzerniin. Luzern on samannimisen kantoonin pääkaupunki, jossa asustaa yli 80,000 ihmistä järven lähettyvillä. Luzern on tunnettu matkailukaupunkina, liikenneristeyksenä maan keskiosassa ja myös kongressikaupunkina.

Matkalla Pilatusvuorelle kannattaa pysähtyä Luzernissa vähintäänkin lounaan verran jos ei ehdi viipyä yötä. Juna-asemalta on vain lyhyt kävelymatka järven rannalle, josta löytyy useita ravintoloita vieri vieressä – toki tällä alueella niillä on myös turistilisä hinnassa, mutta näiden maisemien äärellä I promise it's worth it.

Olen viimeisen puolentoista vuoden aikana todennut, että Sveitsi on ehkä kaunein maa jossa olen koskaan käynyt ja Luzernin kaupunki oli kuin sadusta. Tällä kertaa emme itsekään viipyneet juuri lounasta pidempään, because the mountains were calling.

Jos haluat lukea lisää Luzernista, tsekkaa Irtiottoja-blogista juttu; Pitkä viikonloppu Luzernissa.

Pilatus – vaellusreittejä ja villieläimiä vuoristomaisemissa

Pilatus on täydellinen patikointikohde oikeastaan ihan kelle vaan. Vasta-alkaja voi valita helpon ja lyhyen reitin samalla nauttien uskomattomista vuoristomaisemista kun hard corempi haikkaaja patikoi alhaalta saakka ylös Pilatukselle. Me taisimme tehdä jotain tuolta väliltä ja keskittyä enimmäkseen niihin vuoristomaisemiin ja sen villieläimiin. Tutustu vaellusreitteihin tarkemmin täältä.

Lehmien lisäksi Pilatuksella asustaa Alppikauriita ja useampia lintulajeja, joista itse jaksoin seurailla enimmäkseen korppien elämää. Korpeista puheen ollen, oletko jo lukenut uskomattoman korppitarinani Kaliforniasta?

Lähdimme toisen päivän aamuna katsomaan Alppikauriita ihanan vanhemman opasherrasmiehen kanssa, joka oli menettänyt sydämensä näiden kauriiden elämän seuraamiselle – tällä kierroksella huomasi taas, että lopulta on ihan sama mitä tekee jos sitä saa tehdä ihmisen kanssa joka tuntee loputonta paloa omaa juttua kohtaan.

Alppikauriit ovat majailleet Pilatuksella jo 50 vuoden ajan ja niitä voi bongata vuorien rinteillä etenkin myöhään illalla ja aikaisin aamulla kun alueella on vähän vähemmän turisteja. Tällä kertaa en tosin saanut kunnon kuvaa alppikauriista, sillä bongasimmekin niitä edellisenä iltana enemmän kuin seuraavana aamuna kun olin kameran kanssa valmiina.

Varaa täältä oma Pilatus -seikkailusi:

Hotel Pilatus Kulm ja aamukahvit vuoren huipulla

Vietimme yön Hotel Pilatus Kulmissa, joka on valtava kompleksi vuoren huipulla johon ratasjuna saapuu. Hotelli itsessään ei ole sisustukseltaan tajunnan räjäyttävä, mutta maisemat sen ikkunoista on lähes epätodelliset säällä kuin säällä.

Hotel Pilatus Kulm sijaitsee 2,132 metriä merenpinnan yläpuolella ja se rakennettiin vuonna 1890 ja kunnostettiin 2010. Hotellissa on neljän luokkaisia huoneita, joista kaikista saa nauttia upeista alppimaisemista vaikka osassa huoneita ikkuna saattaakin olla kooltaan pieni.

Nautimme hotellin ravintolassa herkullisen illallisen, jonka aikana en voinut olla juoksematta ulos aina aterioiden välissä taltioimassa vuorten taakse laskevaa aurinkoa.

Kuvat alapuolella ovat otettu aivan hotellihuoneeni edessä rakennuksen takana auringonnousun aikaan.

Mitä muuta tehdä Sveitsissä kesällä? 

Sveitsi Alppeineen on tietysti upea talvikohde, mutta itse olen reissannut maassa toistaiseksi ainoastaan kesällä. Tämän saman matkana aikana vietimme muutaman päivän Engelbergissä, johon toivon saavani palata ensi kesänä pidemmäksi aikaa vaeltamaan. Viime kesän reissun aloitimme Genevestä, jossa nautimme rentouttavasta kaupunkilomasta Oton kanssa pidennetyn viikonlopun ajan.

Lue vaellusvinkit kesäiseen Engelbergiin täältä.

Lue vinkit kaupunkilomaan Sveitsin Genevessä täältä.

Geneveen on Finnairin lisäksi suora yhteys SWISSillä. Swiss, eli Swiss International Airlines on Sveitsin suurin, vuonna 2002 perustettu lentoyhtiö. SWISS liikennöi laajalti Euroopassa, mutta myös Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa sekä Aasiassa yhteensä n. 70 kohteeseen. SWISS kuuluu Star Alliance -lentoyhtiöallianssiin. Lue lentoyhtiöarvostelu täältä.

Viime vuoden kesällä vietin muutaman päivän Zermatissa, joka on myös kesäisin mahtava vaelluskohde vaikka meidän kohdalle sattui todella huono tuuri sään suhteen. Lue vinkit Zermattiin täältä.

Oletteko te käyneet Sveitsissä?

*Postaus sisältää affiliate-linkkejä!

Edellinen
Edellinen

Are there still dragons? A guide to Pilatus, Switzerland

Seuraava
Seuraava

Matkani valokuvaajaksi + video