Matkailualan restonomiopinnot Porvoossa

*Kaupallinen yhteistyö: Haaga-Helia

Tuntuu oudolta ajatella, että omista restonomiopinnoistani alkaa olla pian jo kymmenen vuotta, koska kaikki ne ajat Porvoossa tuntuu vielä kuin eiliseltä. Ennen opintojani matkustin ympäri maailmaa etsien sitä omaa paikkaa maailmasta ja suuntaa elämälle. Ajattelin, että korkeakouluopinnot ei olisi itseäni varten. Eräänä syysiltana Tukholmassa asuessani 2010 selailin yhteishaun vaihtoehtoja ja päädyin ystäväni inspiroimana hakemaan opiskelemaan matkailua.

Enpä olisi osannut arvata mihin tuo syysiltainen päätös johti ja miten suurille seikkailuille se tulisi viemään niin maailman eri kolkissa kuin omalla uralla lentokentän turvatarkastajasta yrittäjäksi.

Millaista on opiskella matkailualan restonomiksi?

Aloitin omat restonomiopintoni Haaga-Helian Porvoo Campuksella vuonna 2011 ja päädyin juuri restonomiopintoihin alan vaihtelevuuden sekä monipuolisuuden vuoksi muutaman välivuoden jälkeen. Näin levottomana sieluna, odotin erityisen paljon myös vaihto-opiskelua ulkomailla. Suoritin itse opinnot suomeksi , mutta Porvoo Campus tarjoaa vaihtoehdon myös kokonaan englanninkieliseen linjaan.

Vaikka nimi matkailualan restonomi viittaakin vahvasti matkailualaan, käydään opintojen aikana laaja-alaisesti myös muita osa-alueita ja kurssikokonaisuuksia. Myynti ja markkinointi näkyy vahvasti oikeastaan kaikessa opintoihin liittyvässä. Lisäksi kurssit liittyen mm. yrittäjyyteen, liiketoimintaan, kieliin ja tapahtumatuotantoon ovat iso osa kokonaisuutta.

Yleisesti ottaen joka lukukauteen opintojen aikana liittyy peruskurssien lisäksi joku isompi projekti. Projektit saattavat olla esim. tapahtuman järjestämistä ja organisointia, matkailualan yrityksen perustamista (hypoteettisella tasolla), tai vaikkapa jollekin ulkopuoliselle toimeksiantajalle toteutettu palvelu. Omien opintojeni aikana järjestimme ainakin yhden tapahtuman, jossa toimin projektipäällikkönä ja toisessa projektissa suunnittelin Intian matkaohjelman matkatoimistolle. Haaga-Heliassa todella moni kurssi ja projekti perustuu pari- tai ryhmätyöskentelylle.

Verkostoituminen opintojen aikana on avaintekijä tulevaisuuden kannalta ja sitä painotetaankin koulussa todella paljon. Itse ymmärsin heti alussa, että koulutuksen ideana ei ole pelkästään siitä käteen jäävä paperi, vaan kaikki ne ihmiset joita tapaat matkan varrella sekä heidän kautta tulevat mahdollisuudet.

Tämän hetken yhteishaussa on haut kahteen eri restonomilinjaan Porvoossa: Restonomi, matkailu- ja tapahtuma-ala (syksyn haku on monimuotototeutukseen, kevään haussa on tarjolla myös päivätoteutusta) sekä Sustainable Tourism and Event Management (päivätoteutus).

Restonomitutkintoon johtavat linjat sisältävät yhteensä 210 opintopistettä ja opinnot kestävät 3,5 vuotta. Syksyn yhteishaku keväällä alkaviin opintoihin on avoinna 14.9. saakka!

Lisätietoja Haaga-Helian opintovalikoimasta ja yhteishausta löydät täältä.

restonomiopinnot porvoo campuksella

millaista on opiskella restonomiksi

Porvoo opiskelukaupunkina

Porvoo on idyllinen ja viihtyisä kaupunki, johon ehdottomasti suosittelen muuttamaan, mikäli suunnittelet opintoja siellä. Tällä pienellä kaupungilla on vuosia myöhemmin edelleen harvinaisen tärkeä paikka sydämessäni ja onneksi sinne on myös niin lyhyt matka täältä nykyisestä kodistani Helsingistä.

Suurin osa opiskelijoista yleisesti ottaen tulevat ulkopaikkakunnilta, jolloin kaikki ikään kuin aloittavat elämän uudessa kaupungissa samalta viivalta. Tämä luo tilanteen, jossa ihmisiin tutustuminen ja kaveriporukan luominen helpottuu, sillä heti kättelyssä on jotakin yhteistä. Kun melkein kaikki kaverit asuu samalla alueella ja käyvät samoja kursseja, tekemistä ja juteltavaa löytyy aina.

Itse muutin aikoinaan Turusta Porvooseen ja asuin opintojeni ajan opiskelija-asuntolassa. Omana opiskeluaikana asuttiin Kevätkummussa tai Huhtisissa, mutta nykyään opiskelija-asuntoja on ihan Porvoo Campuksen vieressä.

Muutama opiskelija kävi koulussa päivittäin Helsingistä, mikä toki toimii myös tarpeen vaatiessa. Omasta mielestäni kuitenkin vähintään ensimmäiset vuodet kannattaa asua Porvoossa - työharjoittelun ja opinnäytetyön aikana sitä voi toki sitten asua missä vaan!

Restonomiopinnot Porvoossa: moderni Porvoo Campus

Haaga-Helian Porvoo Campus on opiskelijaympäristönä todella moderni ja kansainvälinen. Campus on kooltaan melko pienehkö, mutta sieltä löytyy laajalti mm. työskentelytiloja, kirjastopalveluja sekä laadukas lounasravintola/kahvila.

Campus on sijoitettu keskeiselle sijainnille aivan Porvoon taidetehtaan läheisyyteen, jolloin etäisyys keskustaan ja lähimpiin kauppoihin ovat vain muutamia satoja metrejä.

Omien opintojen alkaessa oli Porvoo Campus vasta juuri valmistunut ja oli ihanaa päästä opiskelemaan niin valoisaan ja avaraan tilaan.

Vaihto-opinnot ulkomailla restonomiopintojen aikana

Porvoo Campukselle saapuu lukukausittain suuri määrä vaihto-opiskelijoita, ja päinvastaisesti Campukselta lähtee myös todella moni suorittamaan vaihto-opintoja ulkomaille. Tätä voin myös itse suositella lämpimästi, sillä vaihto-opiskelu jos jokin aidosti rikastuttaa ja luo ainutlaatuisia kokemuksia opiskeluajoillesi.

Suurin osa opiskelijavaihdoista on Euroopassa, mutta paikkoja on tarjolla myös muissa maanosissa. Vaihto-opiskelijaksi on haku opintojen aikana ja Aasian kohteet erityisesti ovat usein todella haluttuja. Itse sain tilaisuuden lähteä suorittamaan vaihtoa Hongkongiin Kiinaan, joka oli yksi elämäni parhaimmista kokemuksista - koen oloni vieläkin niin onnekkaaksi, että sain viettää tuon yhden lukukauden opiskellen The Hong Kong Polytechnic Universityssä! Opinnoista Aasiassa on ollut urallani erityisen suuri hyöty niin omassa osaamisessa kuin meriitinä työelämässä.

Vaihto-opinnot täysin toisessa kulttuurissa avartavat omaa maailmankatsomusta ja hyvin todennäköisesti luo myös hyödyllisiä tietotaitoja mahdollisia tulevia työtehtäviä varten. Omalla kohdallani ensimmäisiä matkailualan töitä olivat asiakaspalvelutehtävät Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa kiinalaisen kulttuurin tietämys ja edesauttava kiinankielentaito olivat suureksi eduksi.

Vaihto-opiskelujeni aikaisia ajatuksia (vuodelta 2014 kääk) voit lukea täältä.

vaihto-opiskelu ulkomailla

vaihto-opiskelu hongkongissa

Uraovet auki työharjoittelun avulla

Ammattikorkeakouluopintojen aikana suoritetaan opintojen aikana työharjoittelu. Työharjoittelun voi suorittaa samassa yrityksessä noin 5 kuukauden aikana tai sitten kahdessa eri yrityksessä 3 ja 2 kuukautta. Molemmissa on puolensa, mutta itse valitsin suorittaa koko työharjoittelun samassa paikassa jotta ehtisin saada jatkuvaa työkokemusta mahdollisimman pitkältä ajalta ja todella verkostoitua ja saada vahvaa osaamista samasta tehtävästä.

Moni suorittaa työharjoittelun ulkomailla ja suosittelen ehdottomasti harkitsemaan tätä vaihtoehtoa, sillä kaikki kansainvälinen kokemus on aina eduksi – etenkin matkailualalla.

Omaa työharjoittelupaikkaa kannattaa miettiä myös tarkasti, eikä mennä sinne minne vaan sattuu pääsemään jos on mahdollisuus valita. Itse tiesin haluavani kokemusta ilmailualalta ja markkinoinnoista ja onneksi sainkin näin työharjoittelupaikan Finnairin kanta-asiakasjärjestelmän markkinointitiimistä.

Kävin 5 kuukautta Finnairin toimistolla töissä ja pääsin heti myös kunnon työtehtäviin, enkä esim. kahvin keittäjäksi tai ihan vaan assariksi. Pääsin mukaan markkinointipalavereihin kuuntelemaan ja myös jakamaan omia näkemyksiäni, tuottamaan tekstiä nettisivuille ja olemaan mukana toisen lentoyhtiön kumppanuuden luomisessa oneworld -allianssiin.

Konkreettisen työkokemuksen lisäksi verkostoiduin työharjoittelun aikana niin oman tiimini kuin muidenkin toimiston työntekijöiden kanssa ja tästä on ollut hyötyä myöhemmin työelämässä.

Sittemmin minulla on ollut omassa Veera Bianca Oy -yrityksessäni restonomiopiskelija työharjoittelijana!

työharjoittelu restonomi finnair

Millaisille aloille restonomiopinnoista voi sitten valmistua?

Oma työura on ollut tähän saakka hyvinkin tapahtumarikas. Opintojen aikana tein töitä lentokentällä eri asiakaspalvelutehtävissä, jonka jälkeen minut napattiin somen kautta PR-päälliköksi matkailualan start-up-yritykseen. Tätä kautta päädyin lopulta 2016 yrittäjäksi ja sillä tiellä ollaan edelleen. Yrittäjänä konsultoin matkailualan yrityksiä some- ja vaikuttajamarkkinoinnin saralla sekä teen yhteistöitä somevaikuttajana. Käyn myös puhumassa ja luennoimassa sisältömarkkinoinnista ja vastuullisesta matkailuvaikuttamisesta kouluissa ja tapahtumissa.

Vuosien aikana oma työni on myös mahdollistanut hurjan määrän maailman näkemistä niin matkabloggaajan, PR-päällikön kuin asiakkaan sisällöntuottajan roolissa aina Bangkokista Los Angelesiin ja kaikkiealle siltä väliltä.

Matkailun restonomiopinnot mahdollistavat paljon ja työmahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Itse olen työskennellyt lentokentän turvatarkastajana ja lähtöselvittäjänä, matkapakettien suunnittelijana, matkailuyrityksen pr-päällikkönä ja nyt matkabloggaajana sekä markkinointikonsulttina matkailualan toimijoille. Pelkästään jo oma kokemukseni puhuu alan monipuolisuuden puolesta, mutta vaihtoehtoja on vielä lukuisia enemmän.

Verkostoituminen ja sen hyödyt astuvat esiin myös työllistymistilanteessa. Esimerkiksi jos olet työharjoittelussa saanut jalkaa oven väliin, on hyvin mahdollista, että saat myös aloitettua työuran sen pohjalta. Tästä syystä kannattaakin pyrkiä hakeutumaan oikeasti itseään kiinnostavaan harkkapaikkaan, koska se voi olla tärkein valttikorttisi myöhemmin työelämässä joko samassa firmassa tai suositusten kautta. Oman työharjoitteluni olen suorittanut Finnairilla markkinointitehtävissä.

Olen aikaisemmin kirjoittanut blogiini postauksen matkailualan potentiaalisista työtehtävistä ja työntekijöiden omista kokemuksista alalla (ks. linkki alla). Postauksessa esiintyy 12 matkailualan ammattilaista hyvin eri lähtökohdista ja työtehtävistä. Voit bongata mm. matkaneuvojan-, tapahtuma- ja sisältöyrittäjän-, laivaterminaalin lähtöselvittäjän- sekä hotellialan työntekijöiden kokemuksia ja tarinoita.

Lisää matkailualan työtehtävistä ja konkreettisista kokemuksista voit lukea täältä.

restonomi työtehtävät

restonomi opiskelu työ

työtehtävät restonomi

Yhteishaku restonomiopintoihin 14.9.2022 saakka:

Yhteishaku restonomiopintoihin Porvooseen on nyt auki ja hakuaikaa on vielä 14.9. saakka. Tämän hetken yhteishaussa on haut kahteen eri restonomilinjaan Porvoossa: Restonomi, matkailu- ja tapahtuma-ala (syksyn haku on monimuotototeutukseen, kevään haussa on tarjolla myös päivätoteutusta) sekä Sustainable Tourism and Event Management (päivätoteutus).

Lisätietoja Haaga-Helian opintovalikoimasta ja yhteishausta löydät täältä.

Edellinen
Edellinen

Finnairin kaukolentojen matkustamokokemus – premium economy & uusittu businessluokka

Seuraava
Seuraava

Kuntokompassi: salitreenit personal trainerin kanssa