Irlannin ihmeellinen Kerry

Ryanair laskeutuu vihreiden laaksojen läpi kiitoradalle Atlantin valtameren tuulten heitellessä konetta hellästi sivulta toiselle. Käveltyä portaat alas ja ulos lentokoneesta on edessä kioskin kokoinen lentokenttä, josta nappaamme laukut nopeasti matkaamme ja suuntaamme kohti Killarneyn pientä kaupunkia, josta seikkailumme Irlannin Kerryn maakunnassa alkaa.

Kerry on Irlannin lounaisin maakunta, johon lentää Dublinista alle 45 minuuttia tai matkaa bussilla nelisen tuntia. Kerry on juuri sitä Irlantia mitä Irlanti meidän matkahaaveissa useimmiten on – ystävällisiä ihmisiä, vihreitä niittyjä ja kukkuloita, jylhiä kallionkielekkeitä valtameren aaltojen paiskutuessa niiden kylkiin sekä ikivanhoja pubeja. Kerry on juuri se Irlanti mitä Irlannin kuvittelen olevan.

Aiemmista matkakokemustani Irlantiin voit lukea täältä.

*Matka Kerryyn on järjestetty pressimatkana Tourism Ireland toimesta. Postauksen joukossa on affiliate -linkkejä, eli jos varaat majoitukset linkkien kautta saan niistä pienen korvauksen, mutta itse et maksa yhtään sen enempää. Kiitos tuesta!

"Kerry on juuri se Irlanti mitä Irlannin kuvittelen olevan."
kerry irlanti
Irlanti Kerry matkavinkit

Minkälainen matkakohde on Kerry?

Kerry on maakunta, jossa suosituin matkareitti on niin sanottu Ring of Kerry, jonka varrella on monia upeita ja suosittuja nähtävyyksiä. Ring of Kerry on 179 kilometriä pitkä reitti, jonka voi kulkea autolla tai aktiivisimmat jopa pyörällä. Matkan aikana tapasin muuten yhden turistin, joka oli pyöräilemässä koko Irlannin halki. Patikoijalle maakunnassa on tarjolla tunnettu Kerry Way, joka on mahdollisesti maan kaunein 214 kilometriä pitkä vaellusreitti. Myös osa Irlannin kuuluisaa Wild Atlantic Waytä kulkee Kerryn halki.

Ennen kaikkea Kerry sopii aktiiviselle luontomatkailijalle, mutta toki Killarneyn kaltainen pikkukaupunki tarjoaa myös kulttuurielämyksiä. Kerry on tunnettu dramaattisista luontomaisemistaan ja pienistä kylistään. Aivan Atlantin rannalla tyrskyää ja myrksyää, joten sää on myös vaihteleva ja kesällä ei välttämättä ole kovinkaan kuuma, joten kannattaa pakatessa varautua kaikkiin säihin, tuuleen ja sateeseen.

Kerryyn tutustuu yleisesti varmasti parhaiten vuokra-autolla. Me olimme matkalla minibussin ja paikallisen kuskin sekä oppaan kanssa. Matkaohjelmaamme kuului pääasiassa Killarneyn kaupunki, Kenmare ja Valentia Island.

Kerry vesiputous
Kerry matkavinkit
Matkaopas Kerry, Irlanti
Kerry kaupungit

Killarney – värikkäitä taloja ja pikkukaupungin charmia

Matka Killarneyssa alkaa tyypillisesti Killarneyn kaupungista, kuten alkoi meidänkin matkamme. Minibussi kurvasi upean The Killarney Park -hotellin pihaan, joka oli lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta (hotellista tarkemmin alempana).

Alle 15 000 asukkaan Killarneyssa kaikki on kävelymatkan päässä. Main Street Killarney toimii kaupungin pääkatuna, josta löytyy yllättävän paljon kauppoja shoppailuun aina vaatteista matkamuistoihin ja niitä kuuluisia irkkupubeja (O’connorsille pisteet täältä) vieri vieren. Killarneyssa onkin yllättävän railakas yöelämä pikkukaupungiksi ja meidän reissulla tuntui, että joka ilta oli jonkun polttarit ja koko kaupunki oli mukana. Reidy’s on myös baari missä kannattaa käydä – tai ei edes oikeastaan baari vaan melkein oma yöelämän keskus, jonka sisäpihalle on helppo eksyä aamyön pikkutunteina tunnelman viedessä mennessään.

Killarneyssa kavioiden kopina kuuluu myös katukuvaan, sillä hevoskärryjä kulkee joka puolella. Hevoskärryajelulla voi tutustua kaupunkiin ja matkata aina luonnonpuistoon saakka. Eläimiin liittyvä turismi saa aina omat hoksottimet vastuullisuusnäkökulmasta hereille, joten pyrin keskustelemaan aiheesta mahdollisimman paljon ja lopputuloksena en pitäisi hevoskärryajela kovin epäeettisenä Killarneyssa (kun taas vaikka New Yorkissa tai Indonesian saarilla todennäköisesti pitäisin). Hevoset ovat pääasiassa hyvässä kunnossa ja ne työskentelevät 2 viikkoa putkeen ja saavat 2 viikkoa laidunaikaa. Työpäivä on usein max 6 tuntia – toki kesällä voi tulla hevosille liian kuuma eikä aina ole mahdollista pitää taukoa ihanteellisissä paikoissa kierrosten välissä. Mitä liiketoimintaan tulee niin liiketoimintaa kulkee suvussa, eli kukaan ei voi tuosta noin vaan tulla pyörittämään heppakärrybisnestä Killarneyyn mikä auttaa myös siinä, että siihen ei ryhdy kokematon vain rahan perässä.

Mielenkiintoinen huomio mitä vastuulliseen matkailuun tulee on myös se, että Killarneyssa ei enää käytetä kertakäyttö take away -kuppeja kahviloissa ollenkaan. Aloitteen tähän projektiin on tehnyt The Killarney Park -hotelli, jossa majoituimme. Jos ostat kahvin mukaan on sinulla aina joko oma kuppi tai saat kupin panttia vastaan ja voit palauttaa kupin mihin tahansa muuhun kahvilaan, joka on projektissa mukana (lähes kaikki kahvilat). Projektiin voi tutustua tarkemmin täältä.

"Mielenkiintoinen huomio mitä vastuulliseen matkailuun tulee on myös se, että Killarneyssa ei enää käytetä kertakäyttö take away -kuppeja kahviloissa ollenkaan."
Killarney House
Killarney House peura
Killarneyn kaupunki
Killarney pääkatu
Killarney, Kerry
Killarney hevoskärryt

Killarney National Park – luonnonpuisto kävelymatkan päässä keskustasta

Kiven heiton päässä Killarneyn keskustasta on Killarney National Park. 10 000 hehtaariin ulottuvat maisemat luonnonpuistossa koostuvat vuoristosta, järvistä, metsiköistä ja vesiputouksista. Luonnonpuistossa voi nähdä saksanhirviä laiduntamassa vapaana. Killarneyn luonnonpuisto on myös UNESCO -kohde.

Killarney National Parkista kannattaa lukea lisää täältä (englanniksi).

Jos sinulla ei ole enempää aikaa tutustua luonnonpuistoon niin voit tehdä sen myös yllä mainituista hevoskärryistä käsin kuten me tehtiin tällä kertaa. Pysähdyttiin myös kultturellisesti merkittävässä Ross Island The Coper Minesilla kun hevonen piti ansaitsemansa juomatauon.

Killarney National Park

Missä majoittua Killarneyssä?

Killarneyn kaupungista löytyy majoitusvaihtoehtoja eri budjetteihin ja me majoituimme tämän matkan aikana korkeamman hintaluokan hotelleissa, joita voin molempia suositella.

The Killarney Park on yksi laadukkaimpia hotelleita missä olen majoittunut ylipäätään. Viiden tähden palvelu oli vastassa ulko-ovella kun laukut kannettiin sisään ja aulassa tarjottiin tervetuliaismalja. Arkkitehtuuri ja sisustustyyli muistuttaa vanhan ajan tyylikkyyttä ja ylväyttä tauluneineen ja takkoineen. Huoneessani oli valtava pehmeä sänky ja illalla tyynyni päälle oli aseteltu valmiiksi kamomillateetä nukahtamista varten (it’s the little things that create the magic). Hotellin alakerrassa on laadukas baari ja nautimme myös hotellin ravintolassa maistelumenun. Mikäli budjettiin mahtuu, annan täydet kymmenen pistettä tälle hotellille. Se on myös kiven heiton päässä keskustan hulinasta rauhallisella kadulla, mutta silti todella lyhyen kävelymatkan päässä kaikesta. Voit varata majoituksen The Killarney Park -hotelliin tästä.

The Killarney Park Hotel
The Killarney Park hotellin edusta
Missä majoittua Killarneyssa?

Paluumatkalla majoitumme yön Killarney Plaza Hotellissa, joka oli myös erittäin laadukas hotelli heti kaupungin pääkadun alussa. Huone oli myös iso ja vanhan ajan tyyliin hulppea, mutta ei kuitenkaan vetänyt vertoja ensimmäiselle hotellille. Voit varata majoituksen Killarney Plaza Hotelliin tästä.

 

Ravintolavinkit Killarneyyn

Jos Kerryn matkalla haluaa myös kulinaristisia elämyksiä, on Killarney niille juuri sopiva kohde. Meidän reissun aikana ruokailut keskittyi enimmäkseen rehellisiin irkkupubeihin, jotka on toki aina omanlaisensa elämys. Killarneyssä me saatiin pubiruokailuihin hieman vaihtelua nauttimalla illallinen Hilliards Killarneyssa. Hilliards Killarney tarjoilee laadukkaita fuusiokeittiön antimia hummuksesta churroihin. Täällä suosittelen jakamaan pöytäseurueen kanssa erilaisia annoksia. Hilliards on myös tunnettu upeista cocktaileistaan, joten cocktail-listaan kannattaa ehdottomasti tutustua tarkkaan!

Moni paikallinen suosittele The Laurels Pub & Restaurantia illalliselle, jos kaipaa paikallista laadukasta elämystä. Tänne kannattaa tehdä etukäteen varaus.

Jos taas kaipaat seafoodia (mikä Irlannissa on tunnetusti loistavaa) niin suosittelen kokeilemaan The Mad Monk by Quinlans -ravintolaa.

Ravintolasuosituksia Killarneyyn löytyy myös täältä (englanniksi).

Ravintolavinkit Killarneyyn
Killarney O'Connors

Valentia Island

Maailman laidalla Atlantin rannalla sijaitsee upeasta luonnostaan tunnettu Valentia Island, jossa me vietimme suuremman osan meidän reissusta Kerryn maakunnassa. Jos kaipaat niitä Irlannin dramaattisia maisemia niin olet tullut juuri oikeaan paikkaan. Meri pauhaa kallion reunoja vasten Atlantin myrksyissä päivästä toiseen. Tänne sanotaan myös aikanaan rantautuneet maailman ensimmmäiset dinosaurukset (?).

Valentia Islandille pääsee ajamaan kätevästi Portamageen siltaa pitkin, joten se on helposti saavutettavissa maateitse. Toki saarelle voi matkustaa myös lautalla Reenard Pointilta. Kooltaan saari on melko pieni 12 kilometriä pitkä ja vain noin 5 kilometriä leveä.

Valentia Island
Auto Valentia Island
Valentia Island majakka

Mitä tehdä Valentia Islandilla?

Mielestäni Valentia Island sopii erityisesti aktiiviselle lomailijalle, halusit sitten meloa kajaakilla, pyöräillä tai vaeltaa luonnossa. Monen lähteen mukaan yksi parhaita kokemuksia on vierailu/vaellus Geokaun -vuorille ja Fogherin kallionkiellekkeelle, mutta me emme käyneet täällä reissumme aikana.

Skellig Michael on vuoristoinen saari Valentia Islandin lähistöllä, jossa on kuvattu myös Tähtiensota -elokuvia, mutta ankaran sään vuoksi me emme päässeet käymään täällä. Uskon kuitenkin, että Skellig Michael kuuluu sellaisiin once-in-a-lifetime -elämyksiin jos siellä käymiseen on mahdollisuus ja oma kunto riittää kävelemään ylös jyrkkää kallioreunaa. Veneretkiä järjestää Kerry Aqua Terra, joilta voi toki varata muitakin veneretkiä alueella. Mikäli matka Skellig Michaelille ei onnistu tai tuntuu liian haastavalta, voit tehdä helpomman kävelyreitin Bray Head Walk, jonka päässä on maisemat Skellig Michaelille.

Valentia Island Beach on ihana kohde kuumana kesäpäivänä jos kaipaa pientä rantalomaa, mutta sinne ei ole helppo kulkea autolla. Ilmeisesti kasviston ansiosta ilmasto voi tällä pienellä rannalla olla muuta saarta lämpimämpi! Me kävimme rannalla sähköpyörillä ja ne olikin täydellinen kulkuväline saarella ylipäätään, eli kannattaa ehdottomasti vuokrata sähköpyörä joko opastetulle kierrokselle tai vaan omatoimiseen seikkailuun. Meidän pyörät oli vuokrattu South Kerry Cycles -kautta.

Historiasta kiinnostuneen kannattaa vierailla myös Transatlantic Cable Stationilla, josta on aikanaan vedetty Yhdysvaltoihin maailman ensimmäinen puhelinkaapeli ja tehty maailmasta hieman yhtenäisempi. Ajattelin ensin, että aihe ei ole kovin kiinnostava, mutta toteutus on niin taidokas, että täällä kannattaa oikeasti piipahtaa.

Valentia Lighthouse sijaitsee aivan saaren pohjoisessa kärjessä Cromwell’s Pointilla ja sinne pääsee joko jalan tai autolla (minibussilla ei kannata yrittää, we’ve been there, haha). Majakka on avattu vuonna 1841 ja saat halutessasi opastetun kierroksen sen historiasta. Maisemat ei lopulta olleet niin ihmeelliset itse majakan yläpäästä, mutta paikka on käymisen arvoinen. Sateen iskiessä pääsimme majakan kahvilapuoleen nauttimaan teetä ja skonsseja erinomaisessa tunnelmassa.

…ja jos jäit miettimään niitä dinosaurusten jalanjälkiä, voit kävellä Tetrapod Trackwaytä, jonka juurelta kalliosta löytyy esihistoriallisen maalle nousseen suurliskon jalanjälkiä 350 miljoonan vuoden takaa.

Valentia Island Beach
Vuokraa pyörä Valentia Island
hylje valentia island

Bongaa kuvasta hylje!

Valentia Island veneretki
Valentia Island, Kerry
Valentia Island linnut
Valentia Island lighthouse
Valentia Island lighthouse mereltä

Missä majoittua Valentia Islandilla?

Me majoitumme Valentia Islandilla aivan meren rannassa historiallisesti merkittävässä The Royal Hotel Valentiassa, joka on mielestäni aika tavallinen keskitasoinen hotelli. Oma huoneeni oli todella pieni, mutta palvelu oli ystävällistä ja ruoka pubissa herkullista. Hotelli sijaitsee myös hyvällä paikkaa, joten siinä mielessä voin sitä kuitenkin suositella, mutta älä odota luksusta nimen perusteella. Voit varata majoituksen The Royal Hotel Valentiaan tästä.

Yksi ylipäätään unohtumattomimpia kokemuksia Valentia Islandilla oli ilta Valentia Island Escapen vieraana. Valentia Island Escape tarjoaa erittäin uniikkeja majoitusvaihtoehtoja vanhasta bussista hippikaravaaneihin. Omistaja on myös luonut koko paikan täydellä sydämellä, joten elämysmielessä kannattaa ihan ehdottomasti tutustua tarkemmin kaikkeen mitä Valentia Island Escape tarjoaakaan. Täällä järjestetään myös erilaisia hyvinvointiretriittejä.

Royal Valentia -hotelli

Elämyksiä Kenmaressa

Ring of Kerryn varrella sijaitsee myöskin upeista luontomaisemistaan tunnettu Kenmare, joka on aktiivimatkaajan unelmakohde. Meidän ensimmäinen aktiviteetti Kenmaressa oli hypätä kajaakin kyytiin ja katsella maisemia vesistöstä käsin. Star Outdoors Kenmaren edustajat odotti meitä tien varressa, jossa valmistauduttiin kajaakkiseikkailuun. Märkäpukuun pukeutuminen oli vapaaehtoista, mutta voin näin jälkikäteen vinkata, että se olisi ollut ehdottomasti kannattavaa tai muuten vaihtohousut kannattaa olla lähellä kun nouset ylös vedestä. Kajaakki ei toki kellahtanut, mutta onnistuin melomaan kyytiin ainakin kolme saavillista vettä. Sama yritys tarjoaa myös vauhdikkaampia elämyksiä banaaniveneistä vauhdikkaisiin RIB -veneisiin.

Unohtumattomampi elämys Kenmaressa oli merilevään tutustuminen aiheeseen todella syventyneen John Fitzgeraldin kanssa. John vei meidät kävelyretkelle rannikolla ja maistatti meille suoraan merestä kuutta eri merilevää kertoen niiden terveysvaikutuksista ja muutenkin opastaen meitä luontoäidin ihmeellisten salaisuuksien pariin. Ihan kaikille ei maistunut merilevä, mutta itse uteliaana maistan reissulla aina kirjaimellisesti ihan mitä tahansa. John on juuri sellainen tyyppi, joka saa varmasti skeptisimmänkin vierailijan hymähtämään ja kiinnostumaan merilevästä omalla palavalla intohimollaan – juuri tällaisten tyyppien tapaaminen maailmalla on kaiken seikkailun ytimessä. Kierroksista voi lukea lisää Johnin ja hänen vaimonsta Kerryannin Atlantic Irish Seaweed -sivustolta.

Ring of Kerry
Seaweed walk Kenmare
John Fitzgerald
Arctic Irish Seaweed
Seaweed walk

Kokemus mikä aikataulusyistä jäi meiltä tällä kertaa välistä liittyi myös merilevään, koska Kenmaressa voi nauttia myös merileväkylvystä. Niistä voit lukea lisää ja tehdä varauksen täältä.

Luontoelämysten lisäksi Kenmaren keskusta on pieni viehättävä alue värikkäine taloineen. Värikkäistä taloista löytyy tunnelmallisia perinteisiä ravintoloita, muutama matkamuistomyymälä ja kahviloita. Me kävimme täällä pubilounaalla ja kahvilla ennen kuin jatkoimme matkaa takaisin Killarneyyn.

Kenmare kaupunki
Kenmare
Atlantic Bar, Kenmare

Kerryssä olisi vielä paljon nähtävää ja koettavaa, mutta tässä on koosteena pähkinänkuoressa meidän reissun parhaat palat. Mikäli kaipaat lisää luettavaa Kerrystä, voit lukea täältä (englanniksi).

Edellinen
Edellinen

Unohdetut Islannin helmet: Paikat, joista et ole kuullutkaan

Seuraava
Seuraava

Samarkand – Uzbekistanin kaunein kaupunki Silkkitien varrella