Samarkand – Uzbekistanin kaunein kaupunki Silkkitien varrella

Matka Uzbekistaniin oli järjestetty yhteistyössä turismiviranomaisen kanssa

Samarkandin turkoosiksi maalattu arkkitehtuuri ja Silkkitien tuhannet eri tuoksut on edelleen tuoreena mielessä kuukausi matkasta myöhemmin. Juon kotona aamukahvia parvekkeella Samarkandista ostamastani keraamisesta tumman sinisestä kahvimukista ja mietin kaikkea kokemaani. Miten sitä voikin tuntea olonsa niin kotoisaksi jossain niin kaukana Silkkitien varrella?

Uzbekistan on ylipäätään maa, joka teki minuun sellaisen vaikutuksen etten ole saanut matkaa pois mielestäni ja huomaan miettiväni jatkuvasti, että koskahan uudestaan? Suomesta ei ole suoria lentoja Uzbekistaniin, mutta matka Helsingistä maan pääkaupunkiin Tashkentiin taittuu helposti Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta. Uzbekistan Airlines lentää myös suoraan Samarkandiin (ei pohjoismaista), mutta suosittelen aloittamaan matkan maan pääkaupungista josta pääsee kätevästi parissa tunnissa luotijunalla Samarkandiin. Junat on ehdottomasti varattava etukäteen, koska ne on usein täynnä. Junalippuja Uzbekistanin sisällä pystyy ostamaan ja varaamaan tästä.

Lue lisää Uzbekistanin matkakokemuksista täältä.

Samarkand, Uzbekistan
Samarkand nähtävyydet
Matkaopas Samarkand

Silkkitien ja maailman keskus, satumainen Samarkand

Samarkand on ollut aikanaan Silkkitien keskus ja koko tunnetun maailman kohtaamispaikka. Silkkitien loistoaikoina kaikki tiet johti mystiseen idän ja lännen kauppareittien keskukseen Samarkandiin. Samarkand on yksi Keski-Aasian vanhimpia säilyneitä kaupunkeja ja sen on aikanaan ollut tarkoitus olla ihan koko maailman keskipiste, ainakin se oli hallitsija Amir Temurin tavoite tehdessään siitä pääkaupunkinsa.

Samarkand on ollut idän ja lännen välisen kaupan keskipiste ja Silkkitien mahdollisesti tärkein kohde. Tuhat ja yksi yötä kertoo tarinoita taianomaisesta Samarkandista ja useat laulut kertoo kaupungista lisää lumovia tarinoitaan. Samarkand kuuluu Rooman ja Ateenan kanssa maailman kaikkein vanhimpiin kaupunkeihin.

Tänään Samarkand on yksi Uzbekistanin suurimpia kaupunkeja ja kohde jota ei pidä jättää välistä. Jos Uzbekistanissa voisi vierailla matkan aikana vain yhdessä kaupungissa, olisi sen oltava Samarkand. Nähtävyydet eivät ole niin lähellä toisiaan mitä Bukharassa vaan välimatkat taittuu parhaiten auton kyydissä, vaikka muutama nähtävyys onkin myös kävelymatkan päässä toisistaan. Historiallisten nähtävyyksien ulkopuolella Silkkitien tunnelma voi hetkellisesti unohtua.

Mitä tehdä Samarkandissa?
Uzbekistan Samarkand matkavinkit

Mitä tehdä Samarkandissa?

Samarkandin nähtävyydet liittyy suurimmalta osin historiallisiin nähtävyyksiin ja silkkitien tapaan ostoksiin bazaareilla. Itse en yleensä matkoilla ole niin kiinnostunut historiallisista nähtävyyksistä ainakaan niin, että reissuni painottuisi niihin, mutta Uzbekistanissa olisin halunnut hukuttautua sen historiaan, oppia jatkuvasti lisää ja matkustaa hetkeksi edes ajassa tuhansia vuosia taaksepäin. Kaupungissa on myös lukuisia UNESCO:n maailmanperintökohteita. Huomioithan, että monen Uzbekistanin nähtävyyden ja historiallisesti merkittävän henkilön nimet kirjoitetaan muutamalla eri tavalla.

  1. Shah-i-Zinda

En liioittele kun sanon, että Shah-i-Zinda on maailman kaunein nähtävyys – ja kyllä, olen käynyt myös Taj Mahalilla auringonnousun aikaan. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja Shah-i-Zindan arkkitehtuurin turkoosin eri sävyille. Astuessani muurien sisäpuolelle lausui kaksi miestä rauhoittavasti koraania samalla kun kiehuvan teen höyry nosti laventelin tuoksun ohi kävellessä. Pian portaita alas kävelevät vanhemmat naiset hunnuissaan pyysivät meitä yhteiskuviin ja vaihdoimme niin hymyjä kuin halauksiakin. Uzekistanissa on aina tervetullut ja turvallinen olo.

Kavuttuamme ylös jyrkät portaat aukesi edessä kapeahko kuja, jota reunusti turkoosina pilvetöntä taivasta kohti kapuavat mausoleumit. Shah-i-Zinda on laajempi kompleksi historiallisia rakennuksia, minareetteja ja mausoleumeja. Kompleksia rakennettiin kahdeksan vuosisadan ajan 1100-luvulta 1800-luvulle. Useat Amir Temurin sukulaiset on haudattu tänne.

Shah-i-Zinda on edelleen merkittävä kohde pyhiinvaeltajien kesken, joten otathan tämän huomioon ja annat tilaa rukoileville vierailijoille etkä häiritse liikaa kamerasi kanssa vaikka kuvia täällä on täysin ok ottaa. Pukeudu myös peittävästi ja kunnioittavasti ja pidä pään ympärillä huivia.

Shah-i-Zinda on ehdottomasti Samarkandin ellei koko Uzbekistanin lumoavin nähtävyys.

Shah-i-Zinda
Uzbekistanin parhaat nähtävyydet
Miten pukeutua Samarkandissa
Samarkand moskeijat
Samarkand arkkitehtuuri

2. Registan Square – kaupungin jylhä keskusaukio

Samarkandin kuitenkin tunnetuin ja usein ensimmäisenä listattu nähtävyys on Registan Square, eli Registanin aukio. Aukio on ollut aikanaan mahdollisesti kaupungin keskus ja nykyään merkittävä historiallinen nähtävyys ja UNESCO:n maailmanperintökohde. Aukiota ympäröi kolme hulppeaa madrasaa.

Vaikka Registanin aukio jäi mulle kakkoseksi nähtävyyksissä, kiinnitin täällä aivan erityistä huomiota rakennuksissa oleviin maalauksiin tiikereistä vuoheihin – miten voikin olla näin kaunista arkkitehtuuria?

Aikanaan Registan Squarella on järjestetty juhlia, hoidettu erilaisia kuninkaallisia julistuksia ja jopa julkisia teloituksia.

Paras aika vierailla on aamulla ennen isompia turistiryhmiä, tosin me vierailtiin ihan keskellä päivää ja vaikka siellä oli muitakin ryhmiä ei silti ollut mitenkään ruuhkainen tunnelma. Aikaa kannattaa varata 1-2 tuntia riippuen miten syvälle historiaan haluat sukeltaa. Täällä kannattaa käydä myös illemmalla sillä 9 aikaan on joka ilta valoshow loppukeväästä alkusyksyyn. Registan Squarelta on noin 10 minuutin kävelymatka Gur-e-Amirin mausoleumiin.

Sisäänpääsy maksaa 50,000 uzbek somia eli alle 4 euroa.

Registan Square
Registan Square Samarkand
Koe ainakin nämä Samarkandissa
Registan Square Samarkand Uzbekistan
Registanin aukio Samarkandissa

3. Gur-e-Amir mausoleumi

Gur-e-Marille kannattaa kävellä suoraan Registan Squarelta tai toisinpän, sillä välimatka on melko lyhyt. Gur-e-Amir oli meidän päivämme ensimmäinen pysähdyspaikka ja se tekikin heti lähtemättömän vaikutuksen – tosin se oli samalla myös ensimmäinen turkoosina loistava historiallinen rakennus mitä olin eläessäni nähnyt Uzbekistanissa.

Mausoleumi muuten tarkoittaa hautarakennusta, joka on rakennettu rikkaalle tai merkittävälle henkilölle ja Gur-e-Amirin mausoleumi on rakennettu aikanaan Amir Temurin haudaksi. Täällä kannattaa myös vierailla sisällä rakennuksessa, sillä arkkitehtuuri vie suoraan Aladdinin taikamatolle ja Silkkitien ihmeisiin – niitä tuhannen ja yhden yön satuja ei turhaan kerrota Samarkandista. Tämäkin näyttää aivan erilaiselta vielä illan hämärässä, mutta me ehdittiin käydä vain keskellä päivää.

Sisäänpääsy on hieman alle 4 euroa.

Gur-e-Amir
Gur-e-Amir Samarkand
Uzbekistan moskeijat

4. Ulug Begin tähtitorni

Ulug Begin tähtitorni ei ole välttämättä kaupungin hurmaavin nähtävyys, mutta nähtävyys jolla on valtavan suuri merkitys mitä Samarkandin historiaan tulee ja siksi käymisen arvoinen. Kaikista käymistämme kohteista täällä opin kaikista eniten Silkkitien historiaa.

Observatorio on ollut aikansa suurin ja kohonnut yli 40 metriin, mutta nykyään siitä on enää vähän jäljellä. Ulug Beg on nimetty samannimisen aikansa parhaan tähtitieteilijän ja Amir Temurin pojan pojan mukaan, joka syntyi Persiassa 1394.

Kannattaa ehdottomasti poiketa myös tähtitornilla sijaitsevassa pienessä museossa.

Sisäänpääsy tännekin on hieman alle 4 euroa.

Ulug Begin tähtitorni

5. Samarkand Silk Road Touristic Centre

Samarkandiin on hiljaittain rakennettu matkailukeskus, joka on oma alueensa mikä näyttää historialliselta alueelta, mutta onkin täysin uudelleen rakennettu alue – vaikka alue tuntuu hieman ‘feikiltä’ tai pieneltä Disneyland -versiolta Samarkandista, on se itseasiassa viihtyisä ja ihan käymisen arvoinen paikka.

Alue on kuin pieni Samarkandin kaupunki, jossa on muutama putiikki, ravintola ja kahvila. Lähistöllä Eternal City -alueella on muutama isompi hotelli ja alue näyttää siltä, että se varmasti laajenee lähivuosina.

Silk Road Touristic Centre Samarkand
Eternal City
Samarkand turismi
Matkabloggaajat Uzbekistanissa

Ruotsalaiset matkabloggaajakollegat Daniela, Helena & Christian

6. Bibi-Khanym -moskeija

Bibi-Khanymin moskeija on Uzbekistanin ainut naisen (eli Amir Temurin vaimon) mukaan nimetty moskeija. Temur rakennutti moskeijan itse ja halusi rakentaa siitä koko islamisen maailman hulppeimman moskeijan. Temurin toiveet oli kuitenkin niin vaativia, että rakennus alkoi rapistua jo varhain ja vuonna 1897 maanjäristys tuhosi sen suurilta osin. Bibi-Khanymin moskeijaa kunnostetaan edelleen, mutta sen mahtipontinen ‘portti’ on vierailun arvoinen. Sisäpihalle astuessa huomaat maanjäristyksen jättämän tuhon, mutta voit silti ihastella myös kaunista moskeijaa.

Moskeijan edessä on usein erilaisia performansseja ja meidän mennessä sisään joku käveli nuoralla todella korkeiden mastojen päällä ja myöhemmin kuultiin musiikkiesitys.

Sisäänpääsy tänne on noin 2 euroa.

Bibi-Khanym -moskeija Samarkand
Bibi-Khanym moskeija

7. Siyob -basaari

Siyobin basaari sijaitsee ihan Bibi-Khanym -moskeijan vieressä, joten siellä kannattaa ehdottomasti piipahtaa moskeijassa vierailun jälkeen. Uzbekistan on ylipäätään jokseenkin tunnettu myös basaareistaan, jotka on kaikki vähän erilaisia. Täällä myytiin etenkin paljon pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, mutta myös lihaa, teetä, keramiikkaa ja hieman vaatteitakin. Harvoja basaareita on rakennettu turisteille, joten ei kannata odottaa basaareja täynnä matkamuistoja vaikka niitäkin löytyy.

Yleisesti basaareilla saa olla yllättävän rauhassa ja katsella. Tinkiminen on osa ostamista, mutta ei yhtään niin rajua mitä on tottunut Intiassa tai Marokossa vaan basaarikulttuuri oli ylipäätään sangen maltillista. Täällä kaksi kerjäävää lasta tarttui hihasta ja pyysi rahaa ruokaan, mutta muuten tällaista ei juuri tullut vastaan kuin toisen kerran Bukharassa juna-asemalla.

Ostin itse kuivattuja aprikooseja, sokerisuolattuja pähkinöitä ja silkkihuivin.

Siyob -basaari
Basaari Samarkandissa
Basaarit Uzbekistanissa

8. Hudjum -silkkimattotehdas

Hudjumin silkkimattotehdas tai Samarkand-Bukhara -silkkimattotehdas on perheomisteinen ja ehdottomasti käymisen arvoinen ja opettava kokemus. Minä olen aina rakastanut itämaisia mattoja ja haaveillut omasta, mutta toistaiseksi ostanut vaan halpoja Kiinassa tehtyjä kopioita. Täällä opittiin tarkemmin minkälaista taidetta on oikea silkkimaton valmistus käsin ja miten paljon työtä se vaatiikaan – tästä tuli ihan uusi arvostus mattoja kohtaan. Työntekijät saavat useita taukoja työpäivän aikana!

Kierroksen jälkeen oli toki mahdollisuus ostamiseen, mutta taidettiin melkein kaikki ostaa taas silkkihuivit, koska niitä myydään Uzbekistanissa ympäriinsä kaikissa sateenkaaren väreissä.

Silkkimattojen valmistaminen Uzbekistanissa
Hudjum silkkimattotehdas Samarkand
silkkimattotehdas Samarkand

9. Hazrati Khizir -moskeija

Lähellä Bibi-Khanym -moskeijaa ja Siyobin basaaria sijaitsee Hazrati Khizir -moskeija, jossa kannattaa myöskin vierailla. Tätä moskeijaa ei mainita kaikissa matkaoppaissa eikä se välttämättä ole myöskään kaupungin hulppein nähtävyys, mutta jostain syystä arkkitehtuuri teki minuun erityisen vaikutuksen ja koska se on lähellä kahta merkittävää nähtävyyttä on sinne melko helppo kävellä kurkistamaan ja muodostamaan oma mielipide siitä, oliko se kannattavaa. Voit myös kävellä vaan lähistöllä maksamatta erikseen noin 4 euron sisäänpääsymaksua.

Me saavuimme paikalle rukouskutsun aikaan ja miten siinä onkin jotain niin kaunista ja rauhoittaaa kävellä moskeijan pihalla kuunnellen tätä melodiaa vaikka ei siitä mitään itse ymmärräkään. Tässä kohtaa oli toki tärkeää olla häiritsemättä paikallisia ja kuvaamatta rukoushetkeä.

Hazrati Khizir -moskeija on rakennettu jo 600-luvulla ja se on täten yksi koko maailman vanhimpia moskeijoita ja kuten kuvista näkee, on sitä remontoitu paljon sen jälkeen.

Hazrati Khizir -moskeija
Hazrati Khizir
Mitä tehdä Samarkandissa?

Mikä on paras aika matkustaa Samarkandiin?

Samarkandiin ja ylipäätään Uzbekistaniin paras aika matkustaa on kevät ja syksy, eli suunnilleen maaliskuusta kesäkuun alkuun ja taas syyskuusta lokakuuhun. Uzbekistan on maantieteellisen sijaintinsa ansiosta maa, jossa talvet ovat todella kylmiä ja kesät äärimmäisen kuumia. Toki keväällä ja syksyllä on myös eniten turisteja, mutta en sanoisi Uzbekistanissa vielä olevan ylipäätään sellaisia turistimassoja että se olisi häiritsevää edes suosituilla nähtävyyksillä. Meidän matka oli huhtikuussa ja sää oli erittäin miellyttävä 20-30 astetta. Aamuisin saattoi olla viileämpi.

Missä majoittua Samarkandissa?

Me majoituimme Samarkandissa aivan juuri avatussa De Villa -hotellissa. Hotelli oli ihan kiva ja hyvin paikalliseen makuun tyylikäs moderni keskikokoinen hotelli kristallikruunuineen. Sisäpihalla oli myös pieni uima-allas ja tilaa rentoutumiselle. De Villa sijaitsi kuitenkin hieman kauempana nähtävyyksistä.

Kätevintä on majoittua Registan Squaren läheisyydessä, josta useimpiin nähtävyyksiin on kävelymatka. Toinen suosittu majoitusalue on Eternal City, joka on uusi alue isommilla moderneilla kansainvälisillä hotelliketjuilla.

 










Edellinen
Edellinen

Irlannin ihmeellinen Kerry

Seuraava
Seuraava

Bukhara – Uzbekistanin viihtyisin kaupunki