Näillä vinkeillä opin paremmaksi valokuvaajaksi
*Kaupallinen yhteistyö: Olympus
Innostuin valokuvaamisesta oikeastaan ihan ensimmäistä kertaa katsoessani lapsena Jurassic Park -elokuvaa ja ihastellessani naispääosan esittäjää, joka valokuvasi dinosauruksia – halusin olla kuin hän ja hankinkin samanlaisen kamerarepun (ilman kameraa) inspiraatioksi. Myöhemmin sain ylioppilaslahjaksi pienen pinkin Olympuksen digikameran, jolla talletin monia upeita hetkiä Amsterdamin kanaaleista Australian eukalyptusmetsiin. Tämän blogin perustin jo 2008 ja siitä saakka kamera on ollut elämässä enemmän ja vähemmän mukana.
Tuosta hetkestä ollaan tultu siihen, että olen opiskellut valokuvaajaksi Helsinki Design Schoolissa, toiminut Olympuksen brändilähettiläänä, valokuvannut matkakohteille ja lentoyhtiöille markkinointimateriaalia ja nyt viimeisimpänä kuvannut kahdeksan sivun Helsinki -jutun National Geographicille.
Matkoilla kuvaan enimmäkseen Olympus E-M10 Mark III -kameralla, sillä se on todella pienikokokoinen, mutta kuvajälki on silti tarpeeksi laadukasta digijulkaisuihin ja tarvittaessa myös printtiin. Liikkuessa on turha raahata kymmeniä kiloja kamerakalustoa mukana, koska vähemmälläkin pärjää.
Olympus E-M10 Mark III R KIT -tarjous:
Juuri nyt Olympuksella on erinomainen tarjous kamerastani! Saat Olympus E-M10 Mark III R KIT:in ja 45mm -objektiivin yli -50% alennuksella käyttämällä koodia veerabianca444. Tarjous on voimassa 23.11. saakka tai niin kauan kuin tuotetta riittää!
Tutustu tarjoukseen ja tilaa tuote täältä (valitse kamera ostoskoriin, saat alennuksen ja 45mm objektiivin tarjouskupunki -kohdassa).
10 vinkkiä parempiin valokuviin:
Kuvaan itse enimmäkseen maailmalla ja oma kuvaustyylini on enemmän hetkessä elämistä kuin tarkan suunnitelmallista tai teknisesti täydellistä. Mielestäni hyvä valokuva koostuu tunnelman vangitsemisesta, eikä sääntöjen noudattamisesta. Kuvaan lähes aina luonnonvalolla ja enimmäkseen ulkona! Rakastan myös ihmisten kuvaamista!
1. Opettele säännöt & riko ne
Monesti kuulen reissussa bloggajien ja toimittajien harmittelevan epäonnistunutta kuvaa, koska kohde ei ollut fokuksessa tai kultainen leikkaus oli unohtunut. Uskon, että tiettyjen hyvän kuvan lainalaisuuksien opettelu ja sisäistäminen auttaa hyvän sisällön tuottamisessa, mutta todellisuudessa paras kuva voi syntyä juurikin vahingossa. Itse tykkään rikkoa näitä sääntöjä tarkoituksella ja tarkentaa välillä minne sattuu. Lopulta kuvan tehtävä on luoda tunnelmaa ja kertoa tarinaa ja joskus nämä syntyy nimenomaan tekemällä jotain yllättävää.
2. Hyödynnä aamu- ja iltavalo
Valokuvauksessa omasta mielestäni kaikkein tärkeintä on valo ja juuri siksi rakastankin hyödyntää luonnonvaloa, koska se on aina vähän erilainen. Valo on useimmiten pehmeimmillään aamulla ja illalla, jolloin valokuvaaminen luonnistuu yleensä kaikista parhaiten. Aamun ja illan pieni hämärä tai auringon luoma taivaan sävy tekee monesta maisemakuvasta sitä perinteistä postikorttia mielenkiintoisempaa.
Työmatkoilla saatan keskipäivällä kirjoittaa ylös parhaat kuvauslokaatiot ja palata niihin seuraavana aamuna aikaisin, jolloin pääsen hyödyntämään parhaan mahdollisen valon. Ruuhkaisissa kaupungeissa aamukuudelta on myös vielä hiljaista, eikä kukaan tule kuviisi tielle.
3. Tee kuvasta mielenkiintoisempi hyödyntämällä etuala
Kuvaan syntyy syvyyttä jos huomioi sen kolmiulotteisuuden kunnolla. Lähes aina kuvatessani ihmisiä, ruokaa tai maisemaa katselen tarkasti ympärilleni ja mietin mitä voisin tuoda kameran etualalle ennen kuvattavaa kohdetta. Monesti saatan hyödyntää verhoa, kasvia tai ihan vaan jotain seinää joka tuoda suoraan linssin eteen, jotta siitä syntyy pehmeä kehys kuvattavan kohteen ympärille.
Kuvaesimerkeissä on kuvattuna Pariisin Sacré-Cœur -kirkko.
4. Opettele kameran manuaaliasetukset
Itse käytin kameraa ihan työasioissa automaattiasetuksilla useita vuosia ja vasta Helsinki Design Schoolin valokuvaajaopintojen aikana otin kameran asetukset omaan hallintaan. Lopulta näitä kaikkia voi opetella melko helposti jopa Youtube-videoiden avulla. Tärkeintä on ymmärtää lopulta vain kolme asiaa; ISO, aukko ja valotusaika sekä se miten nämä kaikki vaikuttavat toisiinsa.
Valokuvaamisesta saa helposti tehtyä todella monimutkaisen lajin, koska kamerassa ja yleensä valokuvaamisessa on vaikka mitä opeteltavaa, mutta näiden kolmen asian sisäistämisellä pääset juuri niin pitkälle kuin tarvitsee.
5. "See what I see"
Tämä viides kohta on mun ihan oma valokuvauksen sääntö, mutta monesti juuri se mikä tekee kuvista juuri minun näköisiä ja miksi monet asiakkaani ovat juuri minut päättänyt palkata kuvausprojekteihin.
Kuten ylempänä mainitsin, valokuvaaminen on minulle ennenkaikkea vahvan tunteen välittämistä. Etenkin matkustaessa haluan blogini lukijan ja Instagram-seuraajani kokea kuin valokuvan kautta pääsisi itse maailmalle noihin hetkiin. Mietin tilanteita sen kautta mitä minä tai toinen henkilö juuri sillä hetkellä näkee, on se sitten omat kädet ja jalat tai aamukahvi ja liitän kuvattavan maiseman sen taakse.
Tätä on hankalampi selittää, mutta eiköhän alapuolella olevat kuvaesimerkit kerro hyvin mitä tarkoitan.
Kuva: Rania Rönntoft
6. Objektiivilla on väliä
Objektiivi on mielestäni jopa sitä kameraa tärkeämpi (toki toinen ei toimi ilman toista). Periaatteessa monelle riittää yksi objektiivi vähän joka tilanteeseen, mutta itselläni on ainakin matkoilla aika monta eri tilanteita varten.
Valokuvaajaurani alussa kiinnyin myös Olympuksen 25mm -objektiiviin, joka toimi vähän joka tilanteeseen omaa silmääni miellyttävällä tavalla. Tästä objektiivista voit lukea täältä.
Omat suosikkiobjektiivini tällä hetkellä ovat juurikin tuo 45mm potretteihin ja joihinkin tuotekuviin, 75mm samaan tarkoitukseen, 25mm vähän joka tilanteeseen ja 12-40mm pro-versio silloin kun en ehdi objektiiveja vaihtelemaan.
7. Zoomaa vain kävelemällä lähemmäs
Säikähdän aina kun joku kysyy onko kamerassa zoomia, koska itse en käytä sitä missään tilanteessa. Toki joskus zoomille voi olla käyttöä, jos sattumalta jossain kaukaisuudessa on jotain mitä haluaa ehdottomasti tallettaa. Kuitenkin lähtökohtaisesti suosittelen aina käyttämään omia jalkoja zoomaamiseen ja vaan siirtymään kuvattavaa kohdetta lähemmäksi.
8. Kokeile rohkeasti yllättäviäkin kuvakulmia
Itsekin jään helposti kuvaamana vaan juuri sitä kulmasta ja korkeudesta mistä silmäni katsovat ja jotkut asiakkaani, National Geographic mukaan lukien, jopa vaativat juurikin tätä. Välillä etenkin niitä maailman tutuimpia kuvauskohteita on kiva kuvata yllättävistä kulmista – miltä näyttäisi Eiffel-torni väärältä puolelta kuvattuna? Entä alhaalta? Ylhäältä? Kokeile rohkeasti erilaisia kulmia!
9. Opettele editoimaan Lightroomissa ja osta valmiita presetejä
Kuvaan aina järjestelmäkameralla raakakuvia ja editoin ne jälkikäteen tietokoneellani Lightroomissa. Puhelinkuvat editoin puhelimella yleensä VSCO:ssa ja Snapseedissa, vaikka toki saahan Lightroomin myös sovelluksena.
Jos editoiminen ei ole itsellä hallussa, kannattaa ostaa edullisia presetejä, joita tekee esimerkiksi monet bloggaajat. Toivottavasti saan itsekin jossain vaiheessa muutamia presetejä myyntiin. Näiden ideana on helpottaa editoimista, mutta sellaisenaan ne harvoin toimivat.
10. Älä kuvaa ihmisiä silloin kun ne poseeraa, vaan siinä välissä
Ihmisten kuvaamisessa on yleensä hankalaa se, että joko ne poseeraavat liikaa tai ovat liian ujoja poseeraamaan. Yleensä itse koitan ottaa kuvat ihmisistä juuri niiden poseeraushetkien välissä. Osaan tasan kaksi vitsiä ja hyödynnän ne aina kuvaustilanteissa, jotta saan taltioitua aitoa naurua kameralleni.
Matkoilla pyrin aina luomaan kuvaamiini ihmisiin edes jonkinlaisen suhteen, jotta kuvaustilanteesta tulee luonnollisempi.