Tashkent – mitä kokea Uzbekistanin pääkaupungissa?

Matka Uzbekistaniin oli järjestetty yhteistyössä turismiviranomaisen kanssa

Uzbekistanin pääkaupunki Tashkent sijaitsee maan itäosassa lähellä Kazakstanin rajaa Keski-Aasiassa. Jos lennät Uzbekistaniin Suomesta on hyvin todennäköistä, että matkasi alkaa maan pääkaupungista Tashkentista. Me lensimme Turkish Airlinesilla Helsingistä Istanbuliin ja sieltä nelisen tuntia Tashkentiin.

Suurin osa matkailijoista jatkaa matkaansa Tashkentista suoraan muihin kohteisiin, sillä Tashkent itsessään toimii useimmiten vain lähtöpisteenä eikä kaupungissa ole välttämättä samalla tavalla nähtävää kuin esimerkiksi Samarkandissa tai Bukharassa. Tashkentissa on kuitenkin paljonkin nähtävää ja koettavaa kun sille antaa mahdollisuuden; ravintoloita ja kahviloita, museoita ja rauhallisia kauniita puistoja sekä bazaari koluttavaksi for days on end. Jakaessani videopätkiä kaupungista Instagram stooreissani, sain eniten hämmästeleviä kommentteja siitä miten puhdasta kaupungissa on.

Lue matkaopas Samarkandiin tästä.

Lue matkaopas Bukharaan tästä.

Älä siis missään nimessä jätä Tashkentia matkallasi Uzbekistaniin välistä. Me vietimme Uzbekistanin matkalla alkumatkasta yhden yön Tashkentissa ja paluumatkalla kaksi yötä. Mitä kaikkea Tashkentissa sitten kannattaa kokea?

Kaupunkina Tashkent on modernimpi kuin Uzbekistanin monet historialliset kaupungit, mutta yksi syy siihen on 1960-luvulla sattunut suuri maanjäristys, joka mukanaan tuhosi ison osan kaupungin historiallisia rakennuksia mennessään. Kaupunki on sen vuoksi monelta osin uudelleenrakennettu ja arkkitehtuuriltaan enemmän neuvostoliittolainen ripauksella historian havinaa ja modernia suurkaupunkia.

Asukkaita Tashkentissa on 2,5 miljoonaa ja välimatkat taittuu julkisella liikenteellä tai takseilla. Jos haluat käyttää taksia Uzbekistanissa, kannattaa ladata Yandex Go - sovellus. Tashkentissa kulkee myös metro, jonka asemat ovat nähtävyys itsessään. Kaupunki on pääasiassa hyvinkin turvallinen ja siellä uskalsi hyvin liikkua myös naisena yksin (toki matkustin ryhmän kanssa, joten olin yksin vain hetkittäin).

Paras aika vierailla Tashkentissa on kevät (huhti-toukokuu) ja syksy (loka-marraskuu), sillä kesät on todella kuumia ja talvet taas kylmiä.

Tashkent matkaopas
Mitä tehdä Tashkentissa
Tashkent keramiikka
Tashkent nähtävyydet

Koe ainakin nämä Tashkentissa

Tashkentissa on jonkin verran historiallisia nähtävyyksiä ja museoita, mutta täällä kannattaa nauttia myös modernin rooftop baarin cocktaileja ja käydä ostoksilla bazaarilla. En viettäisi koko lomaa Tashkentissa tai kuvani Uzbekistanista voisi jäädä kapeammaksi, mutta en jättäisi sitä missään nimessä välistä Uzbekistanin matkalla. Itse kaupungin lisäksi Tashkentista oli mahdollista tehdä päiväretki vuoristoon kuten me teimme matkamme ensimmäisenä päivänä. Päivä vuoristossa oli haastava ja ajomatkoissa kesti, mutta päivä oli unohtumaton. Vuoristoretkestä Ugam-Chatkalin luonnonpuistoon voit lukea lisää täältä.

1.) Tashkentin metro

Metro on Tashkentin mahdollisesti tunnetuin nähtävyys ja mikäli sulla on vain päivä aikaa pääkaupungissa ennen muita menoja niin kannattaa ehdottomasti kulkea metrolla. Tashkentin metroverkosto ei kata ihan koko kaupunkia, mutta pääset sillä kuitenkin hyvin suosituille nähtävyyksille – ja kuten sanottu, on metro nähtävyys itsessään. Tai no, ei niinkään metro vaan metropysäkit.

Tashkentin metro on rakennettu 1970-luvulla Neuvostoliiton aikaan ja sen jokainen pysäkki on ainutlaatuinen ja pramea omalla teemallaan. Teemat liittyy kaikki Uzbekistanin historiaan aina Silkkitiestä Neuvostoliittoon. Metroasemat on toimineet myös pommisuojina ja turvallisuussyistä niistä on saanut ottaa valokuvia vasta vuodesta 2018 alkaen. Laukut tarkastetaan edelleen usein metroasemilla ennen kuin astut sisään.

Metro kulkee aamu viidestä keskiyöhön ja ruuhkaisimmat ajat on aamulla 7.30-9.30 välillä ja taas päivällä 17-19 välillä. Metrot voivat olla todella ruuhkaisia noihin aikoihin, eli jos ihmispaljous ja metroihin tunkeminen ahdistaa kannattaa suosituimpia aikoja ehdottomasti välttää.

Metrolippu maksaa 0,50 euroa ja voit kulkea sillä niin monta kertaa kun haluat kunhan et poistu missään vaiheessa asemalta. Aina kun poistut, ostat lipun uudelleen. Lippuja myydään jokaisen aseman sisäänkäynnillä. Koe ainakin Kosmonavtlar , Alisher Navoi ja Mustaqillik Maydoni -asemat.

Tashkentin metro on muuten koko Keski-Aasian ensimmäinen metro!

metroasemat Tashkent
metro uzbekistan
Tashkentin metroasemat

2.) Paras paikka ostoksille: Chorsu Bazaar

Saapuessamme Chorsu Bazaarille, oltiin porukalla sitä mieltä että kyllä tunti siellä riittäisi. Hetken kierrettyämme tajusimme, että täällä voisi viettää kokonaisen päivän ja olisi silti nähnyt vasta puolet. Chorsu Bazaar on siis valtava basaari täynnä street food -elämyksiä, vaatteita, koruja, hedelmiä ja muita elintarvikkeita sekä keramiikkaa ja paljon muuta. Bazaari on paikallisille päivittäinen ostosten tekopaikka.

Yllätyin Uzbekistanissa miten paljon siellä olisi ostettavaa juurikin ihanista silkkihuiveista, sormuksiin ja keramiikkaan – sanoisin, että Samarkandista ja Bukharasta löytyy tyylikkäämpiä asioita ostettavaksi, mutta Chorsu Bazaarilla oli erittäin paljon edullisempaa. Siinä missä keraamisen lautasen lähtöhinta saattoi Samarkandissa olla yli 10 euroa oli se täällä 2 euroa. Jos siis kaipaat etenkin kaunista keramiikkaa niin se kannattaa hands down ostaa täältä. Muutoin tavara oli enimmäkseen melkoista rihkamaa.

Chorsu Bazaarin keskellä on turkoosin valkoinen kupolirakennus josta se on helppo tunnistaa, mutta joka on vain osa basaaria, mutta uskon alueen olevan sitä vielä ainakin kymmenisen kertaa suurempi.

Me ostimme täältä myös paljon kuivattuja hedelmiä ja paikallista tuoretta leipää. Kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä kannattaa tuoda kotiin viemisiksi ja tuliaisiksi!

Chorsu Bazaar
Street food Tashkent
Bazaarit Tashektn
Tashkent Chorsu Bazar

3.) Independence Square

Independence Square on suosittu kohtaamispaikka paikallisille, mutta myös historiallisesti merkittävä sellainen aivan Tashkentin keskustassa. Aukion nimi oli aiemmin Lenin Square, mutta Uzbekistanin itsenäistyttyä 1991 vaihdettiin aukion nimeksi Independence Square, eli itsenäisyyden aukio.

Jos olet liikkeellä metrolla niin aukio löytyy ihan heti upean Mustakilik Maydonin aseman edestä kun kävelet ylös portaat.

Independence Square, Tashkent

4.) Nauti lounas Central Asian Plov Centerillä

Ei ole Uzbekistania ilman plovia – kysy keneltä tahansa paikalliselta mikä on heidän lempiruoka ja saat poikkeuksetta vastaukseksi plov. Plov on annos riisiä, porkkanaa ja sipulia tarjoiltuna jonkun lihan kanssa (yleensä hevonen tai lammas) ja PALJON öljyä. Plovia tarjoillaan KAIKKIALLA ja tulet varmasti matkasi aikana nauttimaan sitä enemmän kuin yhden kerran. Kaupungit kinaavat keskenään mistä saa Uzbekistanin parasta plovia.

Tashkentissa on elämyksen arvoinen kokemus käydä lounaalla Central Asian Plov Centerillä – kannattaa varautua vauhtiin ja vaarallisiin tilanteisiin. Kompleksi on valtava ja kun astut sisään on ensimmäisenä vastassa massiiviset plov -padat ja selkeä työnjako; yhdessä keitetään porukalla riisiä, toisessa paistetaan lihaa ja kolmannessa mukaan tulee kasvikset. Oikealla puolen seinää taas paahdetaan leipiä tandoori-uuneissa niin, että leivän tekijät kiipeävät itse sisällä uuniin hikoilemaan.

Ravintolan puoli on suuri ja muistuttaa hieman kaoottista kouluruokalaa. Tee tilaus ja ahda itsesi johonkin penkillä nauttimaan yksi unohtumattomimpia lounaita.

"If you know you have only one day left on Earth, spend it eating plov."
— - Uzbekistanilainen sananlasku
Central Asian Plov Center
Plov Tashkent
Plov Center Tashkent

5.) Hazrati Imam Complex

Maailman vanhimman koraanin sanotaan sijaitsevan Hazrati Imam Complexissa. Jos kuljet metrolla, jää pois Gafur Gulom Metro -asemalla ja kävele kymmenisen minuuttia. Hazrati Imam on kaunis historiallinen rakennuskompleksi turkooseine tiileineen, mutta itse pääkaupunki ei ole tällaisesta arkkitehtuurista yhtä tunnettu kuin muut suositut kaupungit Uzbekistanissa. Kävellessäsi alueella näet moskeijan, vanhoja monumentteja ja mausuleumin.

Hazrati Imam Complex
Hazrati Imam Tashkent

6.) Kulkedash Madrassa

Mikäli haluat jo Tashkentissa jatkaa turkoosiin arkkitehtuuriin tutustumista (varoitan, siihen voi tulla jossain kohtaa ähky, vaikka olen edelleen sitä mieltä että missään tässä koko maailmassa en ole nähnyt niin kauniita rakennuksia mitä Uzbekistanissa). Kulkedash Madrasa on keskiaikainen madrasa, joka on kävelymatkan päässä Chorsu Bazaarin läheiseltä Chorsu -metroasemalta.

7.) Tutustu moderniin puoleen kaupunkia Tashkent City Parkissa

Tashkent City Park on kuin toinen todellisuus muusta Uzbekistanista – erittäin moderni osa kaupunkia korkeine pilvenpiirtäjineen ja Coca Cola -sponssimainoksineen. City Park tuntuu hieman Disneylandilta tai joltain muulta teemapuistolta turkooseine feikkijärvineen. City Park on suosittu alue paikallisille tulla rentoutumaan perheen tai ystävien kanssa. Me pysähdyttiin oluelle (mitä ei ollut ihan helppo löytää, sillä Uzbekistanissa ei useissa paikoissa tarjoilla alkoholia). Täältä löytyy myös kaupungin isompien ketjujen hotelleita ja puiston viereisen Hiltonin kattoterassilta olisi upeat näkymät Tashkentiin, mutta meidän käydessä siellä oli juuri alkamassa yksityistilaisuus.

City Park on avattu vasta ihan muutama vuosi sitten!

Tashkent City Park
City Park, Tashkent

Näkymä Hilton -hotellin terassilta

8.) Minor Mosque

Me emme ehtineet tällä reissulla käydä Minor Mosquella, joka on uudempi Tashkentiin rakennettu moskeija. Minor eroaa muista moskeijoista värimaailmaltaan merkittävästi, sillä se on kokovalkoinen turkooseilla laatoilla – turkoosi on ja pysyy, mutta valkoinen pohja tekee siitä aivan erilaisen kuin muista Uzbekistanin moskeijoista. Paikalliset kutsuvatkin Minor Mosqueta lumimoskeijaksi.

9.) Tashkent TV Tower

Mikäli haluat ihmetellä Tashkentia vielä korkeammalta voit tehdä sen tv -tornista käsin, joka sijaitsee melko lähellä lounasehdotustani Central Asian Plov Centeriä. 375 metriin nouseva tv-torni onkin koko Keski-Aasian korkein rakennus ja vuoteen 1991 se oli maailman kolmanneksi suurin torni. Tv -tornissa on myös ravintola ja se on sijoittunut 97 metrin korkeuteen, eli jos korkeat paikat ei jännitä on tämä myös oiva paikka nauttia lounasta vähän plov centerin kiireitä korkeammalla.

Me emme tällä reissulla ehtineet kuin katsella tv -tornia maasta käsin.

Missä majoittua Tashkentissa?

Tashkentista löytyy monen tasoista majoitusta aina edullisista hostelleista viiteen tähteen. Olen myös kuullut suosituksia Airbnb:n käytöstä Tashkentissa. Me majoituimme The Tower Hotellissa, joka on neljän tähden laadukas majoitusvaihtoehto. Mitään erityistä sanottavaa hotellista ei ole, mutta se palveli hyvin tarkoitustaan. Huoneet oli tilavat, kylpyhuone tyylikäs, aamiainen hyvä ja hotelli valmisti meille yhtenä aamuna omat pienet eväsrasiat junamatkalle kun päivämme alkoi niin aikaisin.

Uzbekistanissa jokaisessa majoittumassamme hotellissa oli muuten erittäin kovat sängyt!

*alempana olevat linkit ovat affiliate -linkkejä, joka tarkoittaa että sinä saat normaalin edullisin hinnan ja minä pienen korvauksen mikäli teet majoitusvarauksen sivuston linkin kautta.

Voit varata majoituksen The Tower Hotelliin tästä.

Tutustu muihin Tashkentin hotelleihin täältä:

 
Edellinen
Edellinen

Uzbekistan: tiedä ainakin nämä ennen matkaa

Seuraava
Seuraava

Unohdetut Islannin helmet: Paikat, joista et ole kuullutkaan