Uzbekistan: tiedä ainakin nämä ennen matkaa
Uzbekistan teki minuun sellaisen vaikutuksen, että vielä useita kuukausia myöhemmin maa, sen ystävälliset ihmiset ja upea arkkitehtuuri pyörii mielessäni päivästä toiseen. Haaveilen jo matkasta takaisin. Olen kirjoittanut Uzbekistanista useamman matkaoppaan kaikkiin niihin kaupunkeihin joissa matkamme aikana vierailimme, mutta nyt ajattelin koota vielä yhteen yleisemmät vinkit ja luoda matkaoppaan Uzbekistaniin. Jos olet siis suuntaamassa maahan ensikertaa, ota tästä itsellesi kaikki hyödylliset vinkit talteen niin olet enemmän kuin valmis seikkailuusi ihmeellisessä Uzbekistanissa.
*Postaus sisältää affiliate -linkkejä, joista minä saan pienen korvauksen ja sinä saman edullisen hinnan. Matka Uzbekistaniin on ollut turismiviranomaisen järjestämä.
Miksi matkustaa Uzbekistaniin?
Uzbekistanin turismi on vasta kasvuvaiheensa alussa ja matkustaminen maahan on helpottunut turisteille vuodesta 2016 uuden presidentin myötä. Jos kaipaat jotain ihan uutta lomamatkalta niin suosittelen ehdottomasti suuntaamaan Keski-Aasiaan. Voit samalla reissulla toki yhdistää myös muita stan -maita ja vierailla Uzbekistanin lisäksi mm Kirgisiassa. Uzbekistan Silkkitien ihmeineen on kuitenkin itsessään iso maa, jossa pääset nauttimaan modernin suurkaupungin vilinästä, historian havinasta ja toinen toistaan upeammista vanhoista rakennuksista turkooseine tiileineen sekä aavikosta jurttineen ja vuoristomaisemista. Merta ja rantaa ei täältä löydy lähimailtakaan, mutta senkin edestä kiinnostavaa nähtävää.
Uzbekistan on myös ns helppo eksoottiseksi ja harvinaisemmaksi kohteeksi, sillä maa on pääasiassa erittäin turvallinen ja sinne on melko helppo matkustaa yhdellä välilaskulla Helsingistä.
Koe ainakin nämä Uzbekistanissa
Me vietimme Uzbekistanissa 8 päivää ja siinä ehti hyvin tutustua 3 eri kaupunkiin ja tehdä yhden päivän retken myös vuoristoon. Matkamme alkoi maan pääkaupungista Tashkentista ja jatkui sieltä Samarkandiin ja Bukharaan sekä lopulta vielä takaisin Tashkentiin. Nämä kolme kaupunkia on hyvä yhdistelmä viikon tai vähän yli viikon kestävällä matkalla. Seuraavan kerran kun matkustan Uzbekistaniin haluaisin vierailla myös suositussa Khivan kaupungissa ja viettää muutaman yön aavikolla jurtassa kaukana kaupungeista.
Tashkent on maan pääkaupunki ja se toimii monelle vain lähtö- ja paluupisteenä. Suosittelen kuitenkin varaamaan myös hieman aikaa Tashkentiin tutustumiselle. Lue kaikki matkavinkkini Tashkentiin tästä.
Samarkand on paras kohde jos haluat nähdä turkooseja upeita historiallisia rakennuksia. Sinne pääsee helposti junalla Tashkentista. Lue matkaoppaani Samarkandiin tästä.
Bukharaa kutsuisin Uzbekistanin viihtyisämmäksi kaupungiksi, jossa pääset myöskin ihastelemaan maan upeaa arkkitehtuuria. Bukhara on kaupunkina vielä vanhempi ja osa rakennuksista on selvästi huonommassa kunnossa mitä Samarkandissa. Täällä on helppo kävellä kaikkialle. Lue matkavinkkini Bukharaan tästä.
Onko Uzbekistaniin matkustaminen turvallista?
Uzbekistan on harvalle tuttu matkakohde ja sijaitessa myös lähellä Afganistania, herää monilla kysymys sen turvallisuudesta lomakohteena. Uzbekistan on kuitenkin erittäin turvallinen matkustusmaa ja paikalliset pääasiassa erittäin ystävällisiä ja avuliaita. Maalaisjärki ja varovaisuus on hyvä olla kaikkialla mielessä, mutta yleisesti kokisin oloni Uzbekistanissa paljon turvallisemmaksi kuin vaikka Lontoossa tai Pariisissa.
Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan matkustamista raja-alueille, erityisesti Afganistanin sekä Tadzhikistanin ja Kirgisian vastaisille raja-alueille, on vältettävä miinakenttien ja levottomuuksien takia. Vuoristoretkemme vei hyvin lähelle Kirgisian rajaa, mutta onneksi mukanamme oli alueen hyvin tuntevat matkaoppaat.
Rikollisuus
Rikollisuus on maassa hyvin vähäistä, mutta aina on olemassa riski tuplahinnan turistilta pyytäviin taksikuskeihin ja taskuvarkaisiin suosituilla nähtävyyksillä, mutta meidänkin seurueesta yksi kadotti puhelimensa Samarkandissa suositulla nähtävyydellä ja joku oli ystävällisesti vienyt sen poliisille mistä sen sai noutaa. Uskalsimme myös jättää omat laukut maahan ja kuvata muutaman metrin kauempana ilman sen suurempaa huolta, että tavarat varastettaisiin.
Uzbekistanissa on nykyään myös erikseen turistipoliisi, jonka puoleen voi kääntyä joutuessa hankalaan tilanteeseen tai myös ihan vaan jos tarvitset muutakin apua. Turistipoliiseja löytyy suosituilta nähtävyyksiltä.
Maassa saattaa olla satunnaisesti maanjäristyksiä, mutta useimmiten ne on pienempiä.
Liikenne
Teiden kunnot kaupunkien keskustien ulkopuolella voi olla erittäin huonoja ja liikenne on Suomeen verrattuna vaarallista. Huoltoasemia voi olla myös harvemmin matkan varrella kun lähdetään kaupunkien ulkopuolelle ja polttoaineiden laatu on vaihtelevaa. Tiesin huonokuntoisista teistä etukäteen, mutta vuoristoon mentäessä ne yllätti ja monessa kohtaa jopa pelotti kun pakettiauto suhasi vuoriston rinnettä paikoissa mitä en edes kutsuisi enää teiksi.
Terveys
Terveydenhuolto Uzbekistanissa yleisellä tasolla ei ole lähelläkään länsimaista tasoa. Lääkkeistäkin voi usein olla pulaa, joten kannattaa ottaa omat lääkkeet mukaan (ota ehdottomasti reseptit, koska kaikkia lääkkeitä ei saa tuoda maahan ainakaan ilman reseptiä). Paikallisia sairaaloita on ulkoministeriön mukaan syytä käyttää harkiten. Laadukkain terveydenhuolto on todennäköisemmin maan pääkaupungissa Tashkentissa.
Meidän reissulla kukaan ei kärsinyt vatsaongelmista, mutta suosittelen silti kaiken varalta pakkaamaan ripulilääkkeet mukaan, koska etenkin tottumaton matkailija saattaa kärsiä vatsavaivoista erilaisen bakteeriympäristön vuoksi syödessä paikallisia ruokia. Hanavettä kannattaa myös välttää. Varmin tapa pysyä terveenä ruoan suhteen on toki myös välttää toisten pilkkomia tuoreita hedelmiä ja esimerkiksi jääpaloja, mutta meidän seurue nautti molempia huoletta ja ongelmia ei tullut. Ostimme lähes päivittäin jostain kojuista jääkahvit!
Lennot Uzbekistaniin
Helsingistä ei ole Uzbekistaniin suoria lentoja, enkä näkisi sellaisia lähiaikoina tulevan. Vaikka suoria lentoja ei ole, Helsingistä on yllättävän helppo yhteys Uzbekistanin pääkaupunkiin Tashkentiin.
Helpoimmat lennot Helsingin ja Tashkentin välille tarjoaa Turkish Airlines. Lentoreitti menee Helsingistä noin 3,5 tuntia Istanbuliin ja sieltä hieman yli 4 tuntia Tashkentiin. Matka sujuin erittäin kivuttomasti ja tuntui, että Uzbekistan on lähempänä mitä osasin edes ajatella, sillä matka ei vaadi ollenkaan ns kaukolentoa.
Uzbekistanilla on myös oma lentoyhtiö Uzbekistan Airways, jolla on yhteys Tashkentin lisäksi Samarkandiin Madridista, Espanjasta. Joitain reittejä voi olla myös Baltic Airwaysillä Riikan kautta. Itse suosin ehdottomasti Turkish Airlinesin yhteyttä, sillä myös odotusajat Istanbulissa oli kohtuullisia.
Luotijuna on paras tapa liikkua Uzbekistanissa
Maan sisällä on erittäin kätevä matkustaa junalla, mutta toki monien kaupunkien välille löytyy myös bussiyhteyksiä. Afrosiyob on luotijuna, jolla on erittäin kätevät yhteydet Tashkentista Silkkitien pääkaupunkeihin Samarkandiin ja Bukharaan. Junalla matkustaminen Uzbekistanissa on erittäin laadukasta ja mukavaa – penkit ja palvelu päihittää VR:N 6-0. On myös edullisempia ja hitaampia junia, mutta suosittelen matkustamaan Afrosiyobilla.
Junasta löytyy niin ykkös- kuin kakkosluokkakin, mutta me koimme kaikki että kakkosluokka oli tarpeeksi laadukas ja mukava luokka matkustaa. Tilavien penkkien ja isojen pöytien lisäksi lähellä oli ravintolavaunu, mutta junamatkan aikana vaunussa pyörii useita eri myyjiä tarjoamassa milloin mocktaileja, milloin jäätelöä ja milloin hedelmäsalaattia. Osaan matkoista kuuluu myös kaupan päälisenä välipala, joka jaetaan omalle paikalle.
Junasta löytyy ihan kohtuulliset länsimaiset wc:t, mutta ei wifiä.
Huomaathan, että junaliput on ehdottomasti tärkeä ostaa etukäteen, sillä ne varataan useimmiten ihan täyteen. Junaliput voi varata suoraan täältä.
Juna-asemalla kannattaa olla aina 30 minuuttia ennen junan lähtöä, sillä joskus asemilla on jonoa, koska ennen asemalle sisään tuloa on turvatarkastus ja ennen junaan nousemista matkustajilta tarkastetaan liput ja passit.
Helpoiten taksilla: Yandex Go
Jos tarvitset Uzbekistanin matkan aikana taksia, suosittelen Uzbekistaniin lataamaan Yandex Go -mobiilisovelluksen puhelimeen jo etukäteen. Taksilla on melko helppoa ja turvallista liikkua kaupungeissa ja esim lentokentältä kaupunkiin, mutta turistina saatat tulla summista tässä kohtaa huijatuksi. Yandex Go:n avulla saat varmasti oikean hinnan ja lisäksi pystyt helposti tilaamaan taksin sijainti mukaan.
Halpa netti puhelimeen lentokentältä
Wifi -yhteydet Uzbekistanissa on erittäin vaihtelevia, joten suosittelen ehdottomasti ostamaan omaan puhelimeen prepaid sim-kortin suoraan lentokentältä, jotta saat toimivan nettiyhteyden koko matkan ajaksi. Aulassa missä odotat matkalaukkua Tashkentin lentoasemalla on useampi sim-kortteja myyvä tiski ja suosittelen ehdottomasti suuntaamaan suoraan Ucell -tiskille. Prosessi on vähän hidas ja jono voi kestää pitkään, mutta tämä tulee helpottamaan reissuasi ja on jonottamisen arvoista. Sim-kortti asennetaan ja laitetaan valmiiksi, joten sun ei tarvitse osata asentaa mitään ja kortti toimi meillä kaikilla heti ja helposti koko matkan. Sim-kortti on todella edullinen ja saatiin 10 GB reippaasti alle 20 eurolla, joka riittää erittäin hyvin vähän pidemmänkin matkan ajan.
Osa meidän porukasta meni jonon vuoksi toiselle tiskille, mutta heillä oli enemmän ongelmia nettiyhteyden kanssa kuin meillä joilla oli Ucellin sim-kortti!
Huom, tiskillä pyydetään passi sim-korttia varten!
Tarvitseeko Uzbekistaniin viisumin?
Suomalainen ei tarvitse Uzbekistaniin lomamatkalle viisumia kunhan matka kestää alle 30 vuorokautta. Voimassaoleva passi riittää ja matkalla on hyvä pitää mukana kopiota passista, sillä viranomaisilla on oikeus pyytää sitä lähes missä vaan (näin kuitenkin harvoin käy). Huomioithan, että passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Mitä rokotuksia tarvitaan Uzbekistanin matkalle?
Matkailijan perusrokotukset kannattaa olla voimassa aina, mutta on aina hyvä varmistaa niiden voimassaolo ja mahdolliset tarvittavat tehosteet hyvissä ajoin ennen matkaa. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (dT) ja riskiryhmillä vuosittainen influenssarokote.
Matkailijalla on hyvä olla myös hepatiittirokotteet. Jotkut matkailijat hankkivat myös lavantautirokotteen, joka on yleensä tärkeää jos tietää viettävänsä enemmän aikaa epähygieenisissä olosuhteissa matkan aikana.
Uzbekistan ei ole varsinaisesti malaria -alue, joten lääkitystä sitä varten ei tarvita. Malariski on vähäinen.
Mikä on paras vuodenaika matkustaa Uzbekistaniin?
Uzbekistanin ilmasto on yleisesti lämmin ja kuiva ja sateet on vähäisiä. Vuoristossa on aina hieman viileämpää ja sinne kannattaa kesälläkin varmuuden vuoksi pakata pitkähihainen tai tuulitakki mukaan. Uzbekistanissa kesät voivat olla paahtavan kuumia, mutta talvet kuitenkin erittäin kylmiä. Maahan ei kannata matkustaa keskellä kesää tai talvea. Kesällä lämpötilat voivat nousta 40 asteeseen kun taas talvella pakkaset voi pudota yli -20 asteen.
Näin ollen parhaat ajat matkustaa Uzbekistaniin on ehdottomasti kevät ja syksy. Me matkustimme maahan huhtikuussa ja säät oli erittäin miellyttävät ja hyvin lämpimät. Parhaat kuukaudet Uzbekistaniin matkustamiselle on maaliskuusta toukokuuhun ja syyskuusta lokakuuhun.
Uzbekistanin hintataso
Uzbekistanin valuutta on Uzbekistanin som, joka ei varsinaisesti sovi kaltaiselleni huonolle matikkapäälle kun yksi euro on yli 13,000 somia. Rahaa kannattaa nostaa pankkiautomaatista heti lentokentältä, sillä pankkiautomaatteja ei ole ihan yhtä paljon mitä ollaan Suomessa totuttu. Mukana on ehdottomasti oltava käteistä, sillä suurin osa ostoksista maksettiin sillä.
Uzbekistan on suomalaiselle turistille edullinen matkakohde. Perus ateria ravintolassa on helposti alle 10 euroa ja joillekin nähtävyyksille voi olla muutaman euron sisäänpääsymaksu. Ravintolan laskussa on useimmiten valmiiksi 10-15% palvelumaksu, joten tippiä ei ole välttämätön jättää.
'Suosittelen kuitenkin tippaamaan ainakin omaa matkaopasta mikäli sinulla on paikallisopas!
Majoitus on myös kohtuullisen edullista ja niinsanotut luksushotellit voivat olla noin 80 euroa yöltä ja sänky hostellihuoneessa noin 15 euroa yöltä. Jos olet kauempana kaupungista, on majoitusvaihtoehtoina usein homestay ja niiden hinnat vaihtelee 15-40 euron välillä keskimäärin.
Suomalainen turisti haluaa aina tietää oluen hinnan ja se onkin jotain euron ja kahden välillä. Yhdessä hotellissa olut maksoi lähemmäs 5 euroa.
Mitä Uzbekistanista kannattaa ostaa?
Itse harvoin shoppailen reissuillani ja tarkoitus oli pysyä aika tiukallakin budjetilla Uzbekistanissa ja ostaa vaan mikä on välttämätöntä – ruoka ja vesi. Yllätyin kuitenkin miten paljon tavallista enemmän minun teki nimenomaan mieli shoppailla matkamme aikana. Kävimme muutamilla eri bazaareilla pienistä suurempiin ja suosittelenkin ehdottomasti ostamaan Uzbekistanista keramiikkaa, silkkihuiveja ja -mattoja, koruja sekä myös kivoja paikallisia vaatteita mikäli tykkäät värikkäistä ja kuviollisista esim takeista/viitoista. Ja kuten aiemmin mainitsinkin, kannattaa bazaareilta ostaa tuliaisiksi myös teetä, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.
Tashkent oli bazaareilla shoppailuun kaikista edullisin kohde ja keramiikan hinnat oli suorilta käsin ainakin 70% edullisempia mitä hintapyynnöt Samarkandissa tai Bukharassa. Itse haaveilen matkasta takaisin osittain ihan pelkän keramiikan takia, koska se on niin kaunista ja edullista sekä vielä paikan päällä käsintehtyä useimmiten.
Juodaanko Uzbekistanissa alkoholia?
Uzbekistan on muslimimaa ja alkoholin käyttö on merkittävästi vähäisempää mitä meillä Suomessa ja maassa on myös paljon ravintoloita missä alkoholia ei ole ollenkaan saatavilla ja tarjoilija voi jopa kummastua kun kysyt viiniä tai olutta. Meidän reissun aikana suunnilleen puolet ravintoloista missä kävimme tarjosi viiniä ja olutta. Neuvostoliiton vaikutteista maassa kuitenkin myös on vahvoja alkoholijuomia ja Uzbekistanissa myös tuotetaan jonkin verran viiniä. Uzbekistanilainen viini on makeahkoa, mutta sitä kannattaa ehdottomasti maistaa ja ostaa tuliaiseksi kotiin.
Tashkentissa yhtenä iltana lähdimme pienellä porukalla yöelämään ja löydettiin muutama baari missä oli hyvä tunnelma!
Pukeutuminen Uzbekistanissa
Uzbekistanissa ei ole erityisen tarkkoja pukeutumissääntöjä, mutta itse pitäisi mielessä kulttuurin ja uskonnon ja pyrkisin pukeutumaan sitä kunnioittaen. Kannattaa peittää olkapäät ja polvet eikä pukeutua esimerkiksi kireisiin joogahousuihin ja toppiin vaan mielummin vaikka pidempään mekkoon tai löysiin pellavahousuihin ja kevyeen paitaan. Paikallisilla naisilla on usein huivi ja turisteille se on vaadittua vain tietyissä nähtävyyksissä, useimmiten moskeijoissa. Jos ei ole omaa huivia mukana, monesti portilta voi sellaisen vuokrata tai ostaa. Suosittelen kuitenkin pitämään aina oman mukana – Uzbekistanissa myydään upeita silkkihuiveja ja ostin sellaisen myös itselleni tuliaiseksi!
Tässä muutama esimerkki omista asuista reissun aikana:
Millaista on uzbekistanilainen ruoka?
Uzbekistan ei ole kasvissyöjän unelmakohde, sillä ruokakulttuuri pyörii vahvasti lihan ympärillä. Meidän porukassa oli kaksi kasvissyöjää ja toki heille löytyi aina jotain syötävää, eli kasvissyöjänä kyllä pärjää, mutta ihan mutkatonta se ei ole. Paikallisille oli jopa kummallista, että jos kasvissyöjälle alkuruoka on ilman lihaa niin myös pääruoan pitää olla lihatonta, haha.
Ruoka Uzbekistanissa on tosiaan melko raskasta. Lihana käytetään useimmiten lammasta tai hevosta ja söimme matkan aikana useasti samoja ruokia. Plov on kansallisruoka ja jokaisen uzbekistanilaisen lempiruoka ja kaupungit kinastelevat keskenään siitä mistä saa kaikkein parasta plovia. Plov on runsaassa öljyssä valmistettua riisiä, porkkanaa ja lihaa (tästä onnistui kasvisversio jättämällä liha pois). Lisäksi tarjolla on usein lihavartaita.
Ravintoloissa lähes aina tarjoiltiin ensimmäisenä alkusalaatti ja ne oli todella herkullisia. Alkusalaatin kanssa tarjoiltiin paikallista leipää ja välillä myös pieni keitto ennen pääruokaa.
Kadulta pystyi monesti ostamaan pieniltä kojuilta tai yksittäisiltä myyjiltä samsoja, eli lehtitaikinanyyttejä minkä sisällä oli lihaa ja joskus myös kasvisversio perunalla.
Kulinaristin unelmakohteeksi en maata kutsuisi, mutta kaikki syöty ruoka oli kuitenkin hyvää. Uzbekistanilaiset tomaatit teki muhun erityisen vaikutuksen, mutta olenkin crazy tomato lady.
Pärjääkö Uzbekistanissa englannilla?
Uzbekki on Uzbekistanin virallinen kieli ja sitä puhuu äidinkielenään yli 80% väestöstä. Uzbekistanissa moni puhuu myös venäjää. Uzbekilla on vahvoja yhteyksiä turkin kieleen, eli jos satut puhumaan turkkia tai venäjää saattaa siitä olla paljon hyötyä Uzbekistanissa.
Englantia ei puhuta kaikkialla, mutta parhaiten sitä puhuu nuoret. Monet opiskelijat pysäytti meitä matkan aikana ja halusi tulla juttelemaan ja puhuivat todella hyvää englantia. Kaupungeissa pärjää englannilla vaikka ihan sujuvaa se ei välttämättä joka tilanteessa ole ja kohtaat varmasti matkan aikana asiakaspalvelutilanteita missä ei yhteistä kieltä ole ollenkaan. Paikalliset on todella ystävällisiä ja yrittävät parhaansa, joten tilanteet saadaan aina ratkottua. Itse toki huomasin, että monesti halutaan vastata yes yes okay ilman, että viesti välttämättä meni oikeasti perille, joten keep that mind jos olet tärkeällä asialla.
Usein paikalliset halusi tulla myös ottamaan yhteiskuvia, mutta kysyivät aina ystävällisesti ensin.
Onko kaikki vessat kyykkyvessoja?
Moni kyseli Instagramissa huolissaan kyykkyvessoista, joten nostin siksi tämän kysymyksen myös blogipostaukseen. Moderneissa hotelleissa ja joissain ravintoloissa on ihan tavalliset länsimaalaiset wc-pöntöt, mutta muutoin matkan aikana tuli käytyä enemmän kyykkyvessoissa, mutta niihinkin tottuu. Maaseudulle suunnatessa kyykkyvessat oli usein ulkohuusseeja (myös huoltoasemilla), joissa oli puisella lattialla vaan pieni reikä keskellä lattiaa. Kaikkeen tottuu kun on hätä!
Omatoimi- vai pakettimatka?
Meidän reissu Uzbekistaniin oli pr-matka, eli paikallinen viranomainen kutsui meidät heidän järjestämälle pakettimatkalle. Sanoisin, että Uzbekistaniin voi tutustua myös omatoimisesti kun valmistautuu hyvin ja selvittelee majoitukset ja junat yms etukäteen. Maa on kohtuullisen helppo matkailumaa, vaikka monelle vieras vielä onkin. Pakettimatkavaihtoehdot on usein kiertomatkoja ja juuri sellaiset on varmasti parhaita tapoja tutustua Uzbekistaniin. Minulla ei ole näistä kiertomatkoista omakohtaista kokemusta, mutta Uzbekistanin kiertomatkoja tarjoaa ainakin Olympia Kaukomatkat, Mandala Travel ja Albatros. Aventura taasen tarjoaa kiertomatkaa, jossa käydään myös vielä harvinaisemmassa Turkmenistanissa saman matkan aikana.a