Qatar Airways Qsuite – elämäni mukavin 15 -tunnin lento Australiaan

*Kaupallinen yhteistyö: Qatar Airways

Qatar Airways on monesti palkittu maailman parhaasta business-luokastaan, eikä syyttä. Ostin ensimmäisen kerran lipun Qatarin business-luokkaan muuttaessani Chiang Maihin diginomadiksi 2016 syksynä ja sen jälkeen olenkin ollut lentoyhtiön vannoutunut kanta-asiakas. Business-luokan lennot voi tulla toki kalliiksi, mutta olen onnistunut moneen kertaan saamaan edullisen upgraden tai löytänyt juuri sopivan tarjouksen. Luekin täältä vinkit edullisten lentojen varaamiseen.

Lue myös: Etätöihin Aasiaan? Chiang Mai vs. Bali

Nyt Qatar Airwaysillä on perinteisemmän business-luokkansa lisäksi uusi astetta parempi tuote, eli Qsuite. Qsuite on business-luokka siinä missä muutkin, mutta pääset nauttimaan omasta pienestä hytistäsi yläilmoissa. Qsuite on tällä hetkellä saatavilla A350-1000 ja Boeing 777-300ER -koneissa.

Qsuitea ei löydy yleensä Qatar Airwaysin Helsinki-Doha -reitiltä, mutta itse lensin Qsuitessa A350-1000 -konemallin kyydissä Dohasta Sydneyyn. Lentoaika Dohasta Sydneyyn on lähemmäs 15 tuntia ja olisin voinut jatkaa matkaa vielä huomattavasti pidempään.

Lue myös: Stopover Dohassa: 12 yleisintä kysymystä ja vastausta – tiedä ainakin nämä

Qatar Airways Qsuite – oma hytti yläilmoissa

Qatar Airways päätti laittaa itseäänkin paremmaksi ja vei business-luokassa matkustamisen ihan uudelle tasolle. Kävellessä sisään lentokoneeseen valtava lierihattuni päässä, oli olo kuin Sinkkuelämää -leffassa. Ystävällinen lentoemäntä ohjasi minut paikalleni ja tarjosi heti istuuduttuani kuuman pyyhkeen, lasin shampanjaa sekä päivän ruoka- ja viinilistan.

A350-1000 -konemallin Qsuitessa on 38 istumapaikkaa 10 rivillä. Qsuite on oma pieni ikäänkuin hytti yläilmassa, sillä jokainen matkustaja voi sulkea business-penkkinsä vierestä oven kiinni ja nauttia huomattavasti tavallista enemmästä määrin yksityisyyttä lentomatkan aikana.

Istumapaikat on jaettu tyylillä 1-2-1 ja osassa keskiriviä voikin nukkumaan mennessä muuttaa penkit parivuoteeksi. Jos satut matkustamaan neljän porukalle, voi väliseiniä säätämällä luoda myös neljän hengen illallispöydän koko seurueelle. Ikkunapaikkaa valitessa osassa paikkoja pöytä ja säilytystila on ikkunan puolella ja osassa käytävän puolella.

Soolomatkailijana valitsen ehdottomasti ikkunapaikan, mutta menomatkalla päädyin istumaan keskipaikalla sillä sain lentoyhtiön tarjoaman matkustusluokan korotuksen vasta portilla koneen viimeisen business-penkin jäädessä tyhjäksi. Keskipaikka tuntui aavistuksen tilavammalta, mutta kyllä ikkunapaikka silti aina voittaa.

Sinällään Qsuitessa ei ole merkittävästi enempää tilaa mitä vaikka saman lentoyhtiön A350-900 -penkeissä ja itsekin koin säilytystilan loppuvan kesken etenkin ikkunapaikalla matkustaessa.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että puolet Qsuiten istumapaikoista ei ole perinteisesti menosuuntaan, vaan osassa paikoista istut vastakkaiseen suuntaan päin.

Lue Qsuitesta lisää Qatar Airwaysin sivuilta tästä.

qatar airways qsuite arvostelu

qatar airways qsuite kokemuksia

qsuite

qsuite ikkunapaikka

Kahdeksan tunnin hyvät yöunet lentokoneessa

Kuten olen varmasti monesti jo maininnut, olen todella huono nukkumaan lentokoneessa. Olen lentänyt työni puolesta kaukolentoja useamman kerran vuodessa jo useamman vuoden ajan ja silti valvonut niistä lähes jokaisen lähes kokonaan. Olen aiemmin jopa Australiasta Suomeen palatessa kokeillut olla hereillä koko edellisen yön, mutta silti valvonut koko 30 tuntia kotiin. Olen ajatellut olevani totaalisen hopeless case mitä tulee lentokoneessa nukkumiseen.

Qsuitessa penkin saa täysin vuodeasentoon ja lentoemäntä tulee myös lisäämään sijauspatjan ja tyynyliinan. Lisäksi hän toi minulle White Companyn oman Qatar Airways -pyjaman, jonka vaihdoin koneen etuosan tilavammassa vessassa ylleni.

Paikallani odotti myös pieni pussukka, josta löytyi lämpimät sukat, silmälaput, kasvosuihke ja korvatulpat hyvien yöunien takaamiseksi. Nappasin melatoniininapin naamaan ja laitoin pään tyynyyn.

Vaikka sänkyä ei voi erityisen tilavaksi sanoa, oli se silti tilavampi mitä monissa muissa business-luokan penkeissä – etenkin keskipenkillä oli vielä vähän enemmän tilaa venytellä jalkoja.

Nukuinkin tästä 15 tunnin lennosta kahdeksan tuntia putkeen mitä ei ole tapahtunut vielä koskaan ennen. Pieni turbulenssi ja pehmeä tyyny omassa pienessä huoneessani toimi oikein hyvin.

qsuite sänky

qsuite nukkuminen

Tarjoilu ja palvelu lennon aikana

Palvelu Qsuitessa ei sinällään eronnut Qatar Airwaysin normaalista business-luokan palvelusta. Ainoat poikkeukset jotka itse huomasin lennon aikana oli vuoteen peitteleminen ennen nukkumaanmenoa sekä tavalliseen menuun lisänä oli myös erillinen välipala-menu (tämä tosin voi johtua myös 15 tunnin lentoajasta?). Välipala-menusta löytyi mm. kevätkääryleitä, kaviaaria ja pieniä burgereita.

Qatar Airwaysin business-luokan lennoilla aina koneeseen astuessa lentoemäntä tulee esittelemään itsensä ja kutsuu matkustajaa nimellä palvellessaan. Lentoemäntä kysyy tässä vaiheessa haluatko kuuman vai kylmän pyyhkeen sekä tarjoilee haluamasi juoman. Oma juomatilaukseni lennolla on yleensä piparminttutee, shamppanja tai Qatar Airwaysin oma signature drink, joka on makea vihreä mehu.

Ennen lähtöä myös purseri yleensä käy esittäytymässä jokaiselle business-luokan matkustajalla erikseen. Monesti lentohenkilökunta on tiennyt jo etukäteen jos olet matkustanut heidän kyydissä aiemminkin ja toivottaa "welcome back Miss Papinoja".

Ruokailu lennon aikana on 'dine at any time', eli ruokalistasta voi tilata ruokaa milloin tahansa lennon aikana ja juuri niin usein kuin mieli tekee. Itse tilasin heti lennon alkuun aterian, jonka nautin Australia -leffaa katsellessa. Ruokailun jälkeen tein hetken töitä tietokoneella, jonka jälkeen siirryin yöunille.

Voit pyytää lentoemäntää herättämään tiettyyn aikaan aamiaiselle sopivasti ennen laskeutumista. Tilasin aamiaisen kolmisen tuntia ennen laskua. Aamiaisella valitsen Qatar Airwaysin lennoilla lähes aina arabialaisen aamiaisen. Suosittelen myös maistamaan arabialaista mezeä alkupalana pääaterioilla!

Palvelu Qatar Airwaysin business-luokassa on ollut jokaikinen kerta ensiluokkaista ja ihan kaikessa rehellisyydessään parasta palvelua mitä olen oikeastaan missään koskaan saanut.

qatar airways business-luokan tarjoilu

Mitä maksoi lennot Qsuitessa Australiaan?

Postaus on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Qatar Airwaysin kanssa, mutta olin jo ennen yhteistyön toteutumista ostanut itselleni lennot Qsuitessa Australiaan. Australia on toinen kotini ja pyrinkin käymään siellä aina kun siihen on mahdollisuus ja satuin bongaamaan Qatar Airwaysin lentotarjouksen Australiaan n. 800 eurolla. Tarjous oli niin hyvä, että tartuin siihen välittömästi. Päätin samalla kurkata mitä sama lento maksaisi business-luokassa. Päädyin lopulta ostamaan menolennon economy-luokassa ja paluulennon business-luokassa. Yhteishinta matkalleni oli 1600 euroa.

Business-luokan lennot on yleensä selvästi hintavammat, joten kannattaa seurata lentoyhtiön tarjouksia. Olen myös monesti Qatar Airwaysillä tehnyt niin, että olen ostanut economy-luokan liput ja korottanut matkustusluokan joillekin lennoille joko tarttumalla ennen lähtöä tulleeseen tarjoukseen tai Dohan lentokentällä käynyt 'Upgrade on departure' -tiskillä kysymässä tarjousta.

qatar airways business-luokka

Qsuite: oliko lentokomemus hintansa arvoinen?

Qsuitessa lentäminen oli ehdottomasti glamourein tapa millä itse olen koskaan vielä matkustanut. Nautin yksityisyydestä ja siitä että sain sulkea oven muulta matkustamolta teki matkustamisesta huomattavasti mukavampaa. Koin myös nukkumisen Qsuitessa mukavammaksi kuin muissa business-luokan penkeissä tähän asti.

Qsuite on hinnaltaan ihan samassa luokassa kuin mikä tahansa business-luokan lento. Varatessasi lentoa varausjärjestelmä ilmoittaa millä konemallilla mikäkin lento lennettään (näissä voi toki myös olla muutoksia). Helsingin ja Dohan välillä ei yleensä lennetä Qsuitella, mutta useammalla kaukoreitillä on käytössä nämä konemallit A350-1000 ja Boeingin 777-300ER ja varausjärjestelmä ilmoittaa jos koneessa on Qsuite.

Nyt onkin mielenkiintoista seurata mihin suuntaan lentoyhtiöiden business-luokat muuttuvat, sillä Qsuite on asettanut matkustamiselle aivan uudet standardit. Paluumatkani 15 tunnin lento Sydneystä Dohaan sujui nimittäin kirjaimellisesti kuin siivillä.

Onko teillä kokemusta Qatar Airwaysin Qsuitessa lentämisestä?

Jos pysähdyt matkan aikana Dohassa, löydät kaikki matkavinkkini Dohaan ja muualle Qatariin täältä.

Edellinen
Edellinen

Mitä maksoi matka Australiaan?

Seuraava
Seuraava

Luksuksen toisella puolella – 7 x autenttisempaa kokemusta Dubaissa