Q&A - vastauksia teidän kysymyksiin valokuvaamisesta

*Kaupallinen yhteistyö: Olympus

Enpä olekaan hetkeen kirjoittanut valokuvaamisesta ja onhan se muutenkin jäänyt tänä keväänä vähemmälle, koska yhdistän valokuvaamisen aina suoraan matkailuun. Lähelläkin on paljon kaunista, mutta jotenkin innostun kaivamaan kameran laatikosta aina lähtiessäni vähän kauemmas. Kävinhän minä tässä kevään aikana testaamassa uutta zoomi-linssiä lokkeja kuvaamalla ja olihan se melkein yhtä hauskaa kuin kuvitteellinen Afrikan safari, haha.

Anyway – kaksi asiaa; mulla on teille todella hyvä tarjous huomiseen saakka omasta kamerastani ja sitten vielä vastauksia teidän askarruttaviin kysymyksiin valokuvaamiseen ja kameraan liittyen.

Aloitetaan siitä päheästä tarjouksesta, joka on voimassa 3.8. saakka ympäri Eurooppaa. Omistan muutamankin kameran, mutta tämä kuvissa näkyvä Olympus OM-D E-M10 mark iii on sellainen luottokamera reissussa, koska se on niin pieni ja kevyt. Välillä sitä ammattivalokuvaajana kuvittelee, että reissuunkin pitäisi raahata joku järeä järkkäri, mutta tämä kamera on riittänyt varsin hyvin suurella osalla viime vuoden reissuistani taltioimaan upeita hetkiä maailmalla. Kamera sopii mielestäni myös aloittelijalle, mutta hetken harrastettua suosittelen tutustumaan Olympuksen laajaan objektiivivalikoimaan.

Kameran mukana tulee 14-42mm zoom kittilinssi, joka on sopiva vähän kaikkeen ja toimisi varmasti hyvin ainoana linssinä niin laajaan maisemakuvaan 14mm kohdalla ja upeaan potrettiin 42 mm kohdalla.

Normaalisti Olympus OM-D E-M10 mark iii tällä 14-42mm objektiivilla maksaa 699 euroa, mutta käyttämällä koodia veerabianca0720 saat kameran ja objektiivin yhteishintaan 399 euroa. Koodi on voimassa 3.8. saakka. Lue lisää ja tilaa kamera tästä.

Nyt kuitenkin niihin teidän kysymyksiin, let's get to it!

1. Mitä linssejä käytät tämän kameran kanssa?

Olen aika vakavalla tasolla objektiivinörtti ja erilaisia taitaa kaapista löytyä reippaasti yli 10, mikä on ehdottomasti turhan monta. Ensimmäisenä objektiivina hankin 25mm:n ja se onkin edelleen sellainen luottolinssi reissuun – tarpeeksi laaja jonkinlaiseen maisemakuvaan, mutta kuitenkin sopiva myös potretteihin. Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu aiemmilla reissuilla ihan automaattiasetuksilla tuolla 25mm f1.8 -objektiivilla.

Toinen suosikkiobjektiivini Olympukselta on 45mm f1.8, joka on erinomainen potretteihin. Ostin tämän objektiivin asuessani Chiang Maissa 2016 ja koin ensimmäistä kertaa itseni oikeasti hyväksi valokuvaajaksi vaikka pärskinkin edelleen automaattiasetuksilla menemään. Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu tuolla 45mm -objektiivilla.

Objektiivi mikä itselläni on yleensä nykyään aina reissussa mukana on kuitenkin 12-40mm f2.8 pro -tason objektiivi. Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu 12-40mm pro:lla.

2. Onko OM-D E-M10 hyvä kamera myös aloittelijalle?

Omasta mielestäni erittäin hyvä, sillä kamera on helppokäyttöinen ja tarjoaa paljon myös ns. valmiita asetuksia ilman, että heti olisi välttämätön opiskella kameran manuaaliasetuksia. Itse käytin alussa täysiautomaatin sijaan kameran ns 'p'-asetusta, jolla voin vaikuttaa valotukseen ja näkee lopputuloksen välittömästi ruudussa jo ennen kuin nappaan kuvan.

Välillä raahaan mukanani järeämpää järkkäriä, mutta juuri tätä Olympusta suosittelen harrastajille ja reissaajille, jotka haluavat laadukkaampia valokuvia.

3. Kuinka paljon käytät kuvanmuokkausohjelmia kuvissasi ja miten muokkaat kuvat?

Muokkaan kaikki kuvani Lightroomilla. Olen luonut omia presetejä ja ostanut muutamia ja käytän niitä yleensä kuvien muokkaamisen pohjana. Preset harvoin sellaisenaan tekee kuvasta valmiin, joten editoin yleensä valkotasapainoa, värikylläisyyttä, varjoja ja valotusta jonkin verran vielä.

4. Oisko sulla esimerkkikuvia tällä kameralla otetuista kuvista reissussa?

Here you go:

5. Mikä on paras tapa opetella kuvaamaan?

Ihan vain valokuvaaminen on paras tapa opetella kuvaamaan. Itse ainakin alussa keskityin ympäröivän valon ja varjojen ymmärtämiseen sekä siihen minkälainen valokuva omaa silmääni miellyttää. Vasta paljon myöhemmin aloin opettelemaan kameran manuaaliasetusten käyttämistä, mikä osoittautui lopulta jopa aika helpolle. Itse kävin vuoden mittaisen Helsinki Design Schoolin valokuvaajan koulutuksen, mutta vähän kevyemmällä pääsee etsimällä opetusvideoita Youtubesta, koska niitä riittää ihan todella paljon!

Voit lukea lisää omasta matkastani valokuvaajaksi täältä.

6. Miten saada itsestään kuvia soolomatkalla?

Ystäväni ja Jetlagissa -kollegani Anna-Katri on soolomatkailuvalokuvaamisen guru, joten suosittelen lukemaan hänen blogipostauksensa aiheesta täältä. Itse otan toisinaan reissuille mukaan kolmijalan, jonka avulla voin ottaa kuvia itsestäni missä vaan.

Tässä Olympuksen kamerassa on mahdollisuus ladata sovellus puhelimeen, jota voit sitten käyttää kaukosäätimenä ja voit ottaa itsestäsi kuvia kätevämmin reissussa.

Huomaan kuitenkin aina, että lopulta ne luonnollisimmat kuvat tulee kun ne ottaa joku toinen ihminen, joten joskus pyydän myös ystävällisesti ohikulkijaa nappaamaan kuvan häpeilemättä outoja poseerauksiani!

7. Miten saa kuvaan blurrin taustan?

Blurri tausta syntyy kuvaan syväterävyyden avulla. Voit säätää kamerasta aukon kokoa suuremmaksi, eli sen f-lukua pienemmäksi (sounds complicated, but it's not haha). Objektiivin valinta on myös tärkeä tässä kohtaa, esimerkiksi ylempänä mainittu 45mm f1.8 luo jo automaattisesti upean blurrin taustan kuvatessasi potretteja kunhan kuvattava kohde on vähän kauempana taustaa.

8. Miten saat kuvia ihmisistä matkoilla?

Rakastan ihmisten kuvaamista matkoilla, mutta mielestäni tässä on niin tärkeä toimia reilusti ja mahdollisimman eettisesti. En koskaan räpsi salaa kuvia paikallisista ihmisistä, vaikka monta 'kuvan kaunista' hetkeä meneekin monesti ohi. Haluan aina kysyä ensin luvan ja luoda edes jonkinlaisen suhteen kuvaamaani ihmiseen. Jos kyseessä on jonkinlainen torimyyjä tms, mieluiten ostan häneltä myös jotain enkä pidä ihmistä pelkkänä nähtävyytenä. Jos yhteistä kieltä ei löydy, kaunis hymy ja kameran näyttäminen yleensä riittää. Tässäkin kohtaa pieni kamera on toimivampi, koska monesti järeä järkkäri säikäyttää.

9. Mikä on ollut tärkein oppi valokuvaamisessa?

Itselleni tärkein oppi vuoden valokuvaajakoulutuksessa oli lopulta juurikin se, että mitään sääntöjä ei tarvitse noudattaa. Säännöt ja asetukset on hyvä oppia ja sisäistää, mutta sen jälkeen ne voikin rikkoa. Moni sanoo, että epätarkka kuva on epäonnistunut when it might just be the magic of it.

Moni sanoo, että epätarkka kuva on epäonnistunut when it might just be the magic of it.

10. Käytätkö matkoilla kolmijalkaa?

Nykyään harvemmin, koska se vie kuitenkin tilaa ja on ärsyttävä raahata. Kolmijalka on kätevä soolomatkalla jos haluaa ottaa ajastimella itsestään kuvia, mutta aika usein asettelen kameran vaan jonkun pöydän tai kirjpinon päälle ainakin hotellihuoneessa ja muualla luotan siihen, että jostain löytyy ystävällinen stranger.

Edellinen
Edellinen

Saako ulkomaanmatkailusta jo haaveilla? + vinkit turvalliseen lentojen varaamiseen

Seuraava
Seuraava

Vaellusretki Helsingin lähellä: päivä Porkkalanniemen upeissa maisemissa